SPLITSKO LJETO

Predstava 'Buža' razgolitila i razveselila Splićane

20.07.2016 u 11:17

Bionic
Reading

U sklopu 62. Splitskog ljeta na trgu u Severovoj ulici, u samom središtu Dioklecijanove palače, premijerno je prikazana drama Živka Jeličića "Buža" koja je, sudeći po dugotrajnom pljesku, očito očarala brojnu publiku koja se doslovno natiskala do posljednjeg mjesta kako bi odgledala priču koja na moderniji način prikazuje splitski mentalitet.

Premijerom zadovoljan je bio intendant HNK Split i ravnatelj Splitskog ljeta Goran Golovko koji je kazao da je predstava jedan vrlo kvalitetan pučki teatar s malenom oštricom i da su dobili predstavu koja će dugo živjeti, te koju će publika rado pratiti prije svega zahvaljujući izvrsnom tekstu, a onda i jednoj pametnoj i nenametljivoj režiji s izvrsnim glumačkim kreacijama. "Planiramo da ta predstava igra i u zgradi HNK. Vjerujem da ćemo joj stoga i produljiti život", dodao je Golovko.

Trpimir Jurkić je nakon predstave novinarima izjavio da misli kako je predstavu publika dobro primila, te da mu se čini da su napravili ono što su i namjeravali, a to je napraviti predstavu koja je na tragu pučkog teatra, ali se malo odmiče od njega s tekstom koji je publici poznat samo preko televizije.

"Mi smo na jedan način tome malo drugačije pristupili, malo žešće išli u naš mentalitet da ga nacrtamo onakvog kakav zapravo i je. Malo je to možda bolno, ali takvi smo", kazao je Jurkić dodavši da se glumci nisu opterećivali s TV prikazom te drame zato jer je to komorna predstava sa četvero ljudi.

"Iznimno sam zadovoljan što smo se odlučili postaviti ovu predstavu i mislim da smo napravili nešto suprotno očekivanjima, ali u pozitivnom smislu. Večeras sam dobro osjećao publiku posebno u zadnjoj sceni koja je teška", rekao je Joško Ševo, dok je njegova kolegica Snježana Sinovčić Šiškov otkrila kako je publika već sinoć na generalnoj probi jako dobro reagirala na "Bužu" što im je zapravo dalo vjetar u leđa, pa su večeras malo sigurnije ušli u predstavu

Tema priče su dvije obitelji, odnosno dva susjeda Vito i Pero koji stanuju jedan pored drugog i među njima intezivno traju svađe zbog kojih se povlače po sudu. Jednom prilikom, tijekom postavljanja utičnice za struju jedan od njih nehotice probije zid koji odjeljuje spavaće sobe dvoje susjeda, te napravi u njemu bužu (rupu), pa time među njima započne novi mali rat.

Redatelj predstave u kojoj Vita glumi Joško Ševo, Anježu Snježana Sinovčić Šiškov, Peru Trpimir Jurkić i Terežu Ksenija Prohaska, je Zoran Mužić, dok je scenografkinja Dinka Jeričević, a Sara Lovrić Ciparin kostimografkinja. Za oblikovanje svjetla je bio zadužen Srđan Barbarić, zvuka Tomislav Luetić, a asistent redatelja je bio Jure Knezović. Nakon četiri izvedbe "Buže" tijekom Splitskoga ljeta od 19. do 22. srpnja, predstava će iduće sezone nastaviti živjeti i na sceni Hrvatskog narodnog kazališta u Splitu.