SREDNJOVJEKOVNE GRAĐEVINE

Potres poharao talijanske spomenike kulture

09.04.2009 u 12:11

Bionic
Reading

Snažan potres koji je u ponedjeljak, 6. travnja, pogodio Italiju nanio je teška oštećenja poznatim povijesnim građevinama te zemlje

'Šteta je veća no što možemo zamisliti', rekao je Giuseppe Proietti, tajnik Ministarstva kulture Republike Italije. Mnoge romaničke, gotičke, renesansne i barokne zgrade u gradu L'Aquili su teško oštećene, prenosi Guardian.

Bočno krilo nedavno obnovljene srednjovjekovne bazilike Svete Marije iz Collemaggija se posve urušilo. Bazilika ružičasto-bijele fasade građena kombinacijom romaničke i gotičke arhitekture mjesto je gdje je okrunjen papa Celestin V. 1294. godine i privlači tisuće hodočasnika svake godine.

Kupola crkve Svete Marije iz Suffragija je napukla, a urušena je i gradska katedrala iz 1703. godine.

Crkve i povijesne građevine u okolnim mjestima također su pretrpjele značajna oštećenja. Urušio se čuveni toranj obitelji Medici u mjestu Santo Stefano di Sessanio iz 14. stoljeća, a ista je sudbina zadesila i glavni oltar barokne crkve Sant Angelo u gradu Celanu, sjedištu velikaša koji su vladali na tom području u srednjem vijeku.

Potres je teško oštetio fasadu crkve Svetog Augustina u Teramu, pomaknuo zvonik u samostanu San Domenico i srušio strop u crkvi Poggio Cono.

Šteta je zabilježena i u talijanskoj prijestolnici Rimu, uz manje pukotine u termalnim kupeljima izgrađenima u trećem stoljeću za vrijeme cara Karakale. Službenici Ministarstva kulture su zatražili 30 milijuna eura za hitne radove obnove najznačajnijih arhitektonskih blaga.

Giorgio Croci, talijanski stručnjak za spomenike kulture, rekao je da je metoda gradnje srednjovjekovnih graditelja ključni faktor oštećenja. Dok su renesansni graditelji koristili visoko kvalitetan kamen, u srednjovjekovnom razdoblju često se štedjelo na kvaliteti materijala, rekao je Croci, te izjavio da su zato građevine iz tog doba manje otporne.