BESPLATNO ONLINE

Poslušajte kako Burroughs čita cijeli 'Goli ručak'

19.03.2014 u 11:23

Bionic
Reading

Legendarni roman 'Goli ručak' Williama Burroughsa objavljen je 1959. godine te je odmah izazvao velik skandal svojim otvorenim opisima seksualne žudnje i konzumiranja droge. Sada možete poslušati online kako Burroughs čita cijeli tekst, što traje oko tri sata

'Goli ručak' je roman čiji utjecaj nije moguće precijeniti, s obzirom na to koliko se kasnijih književnih, muzičkih, likovnih i izvedbenih djela pozivalo na uznemirujuću fantazmagoriju Williama Burroughsa, uostalom pretočenu u podjednako fascinantan film Davida Cronenberga iz 1991. 'Goli ručak' je zbog svoje provokativne seksualne i narkomanske tematike čak završio na suđenju 1966, kada je u SAD-u knjiga bila optužena za opscenost, a među onima koji su se pojavili kao svjedoci obrane bili su Allen Ginsberg i Norman Mailer.

Burroughs je pak tvrdio da se poglavlja 'Golog ručka' može čitati bilo kojim redoslijedom, što zasigurno nije pomoglo promijeniti mišljenja osporavatelja knjige koji tvrde da je riječ o neukusnom i promašenom djelu.

Onima koji se žele uvjeriti u kompleksnost 'Golog ručka', kao i sposobnost Williama Burroughsa da fascinira i odbija svojom neograničenom maštom, preporučujemo da poslušaju autorovo čitanje svojeg najpoznatijeg djela, sada dostupno na Youtubeu.

William Burroughs čita 'Goli ručak'