PRIČIGIN

Posljednja Prva pričeST u Splitu

19.03.2014 u 10:38

Pričigin

Izvor: Pixsell / Autor: Ivo Čagalj

Bionic
Reading

U splitskom amfiteatru Doma mladih otvoren je osmi po redu Pričigin, festival pričanja priča, nakon kojega je dodijeljena tradicionalna nagrada Prva pričeST, posljednja na ovom festivalu

Direktor Festivala Renato Baretić 'Prvu pričeST' je uručio makroekonomistu Petru Filipiću, a potom je prvi čovjek Festivala i sam iz ruku ovogodišnjeg 'prvopričesnika' dobio kipić Prve pričeSTi.

Među prvopričesnicima "Pričigina" prethodnih su se godina našli nekadašnji hrvatski predsjednik Stjepan Mesić, aktualni premijer Zoran Milanović, bivša premijerka Jadranka Kosor, bivša ministrica pravosuđa Ingrid Antičević i drugi. Ta je nagrada na Festival uvrštena 2010. godine, a ukida se jer nije ostvarila svoju svrhu, s obzirom da nitko od nagrađenih osobno nije dolazio u Split po nagradu već im se ona slala poštom.

Program "Pričigina" je započeo Đani Galinović iz Osnovne škole Pučišća na Braču, prošlogodišnji pobjednik dječjeg "Pričigina". Pričao je o svojim tenisicama, a na kraju na poklon dobio tenisice "Adidas".

Ljubitelji priča su nakon toga uživali slušati hrvatske pisce koji su na temu 'Sve je super i sve je za pet' na tribini pripovijedali o nogometu. Milana Vlaović, bivša supruga hrvatskog nogometaša Gorana Vlaovića, suprotno očekivanjima nije pričala na zadanu temu nogometa, već je prepričala tužnu ratnu priču.

Na "Pričiginu" sljedećih dana sudjeluju Tanja Mravak, Ivana Simić Bodrožić, Robert Perišić, Gordan Nuhanović, Vladimir Stojsavljević, Zlatko Gall, Ante Tomić, Jurica Pavičić, Zrinka Pavlić, Tonči Bilić, Rumena Bužarovska, Jurij Hudolin, Srđan Srdić, Halil Matoshi, Marko Pogačar i Emir Imamović Pirke.

Do subote, do kada traje osmi "Pričigin", posjetitelji će osim u slušanju priča među ostalim moći uživati i u obilježavanju Svjetskog dana pripovijedanja (20. ožujka), ali i sudjelovati u tradicionalnoj burzi pročitanih knjiga, kada će se u kavani Semafor razmjenjivati knjige na metre i kilograme.

Zanimljivo će biti i na dvije autorske večeri - one Aleksandra Stankovića i Slavenke Drakulić, ali i na dječjem programu pričanja na čakavštini.