TKO je JAČI, taj KVAČI

Politički rat u Gavelli težak 20 milijuna kuna: Istražili smo pozadinu propalog natječaja za ravnatelja

11.01.2018 u 11:56

Bionic
Reading

Premda je natječaj za novog ravnatelja Gradskog dramskog kazališta Gavelle raspisan još 11. listopada prošle godine i na njega su pristigle četiri prijave – aktualnog ravnatelja Borisa Svrtana, zatim glumaca Siniše Ružića i Roberta Kurbaše te redateljice Saše Broz, Kazališno vijeće Gavelle nije predložilo svog kandidata i natječaj će se vjerojatno morati ponoviti. Ispitali smo kako je i zašto došlo do ovoga te što dalje treba očekivati u 'slučaju Gavella'

Budući da o čelnim ljudima kulturnih institucija u Zagrebu odlučuje politika, ni slučaj izbora ravnatelja Gavelle nije bio iznimka. Za tu se važnu poziciju u kulturi bore, kako je pisao Jutarnji list, stranke Bandić Milan 365 i HDZ, odnosno krajnja desnica Neovisni za Hrvatsku, a gura se i SDP. Bandić podržava dosadašnjeg ravnatelja Borisa Svrtana, dok je HDZ, prema Jutarnjem listu, inzistirao na imenovanju Roberta Kurbaše. Međutim HDZ je također u Jutarnjem listu otklonio nagađanja o navodnom pritisku, ustvrdivši da se vodstvo zagrebačkog HDZ-a zalaže za depolitizaciju kulturnih, zdravstvenih i sportskih ustanova. Saša Broz je bliska SDP-u, ali je pitanje ima li ikakve šanse u trenutačnoj konstelaciji političkih snaga u Gradskoj skupštini.

Kontrola kulture u Zagrebu

Zatim su u javnost doprli glasovi da Kurbašu zapravo guraju Neovisni za Hrvatsku, što bi značilo da, ukoliko je to točno, Zlatku Hasanbegoviću i ekipi nisu dovoljne pozicije u kulturnim vijećima kazališta i upravnim vijećima kulturnih ustanova, nego da žele direktnije nadzirati kazališta, a preko toga i kontrolirati kulturu Zagreba.

Kad su prijave kandidata stigle na adresu Kazališnog vijeća Gavelle, dio ansambla i zaposlenika tog kazališta bio je užasnut kandidaturom Roberta Kurbaše te su uputili peticiju Kazališnom vijeću i Gradskom uredu za kulturu, u kojoj su naglasili da je njegov program paušalan, a on nedovoljno iskusan i nekompetentan da vodi kazalište s više od 120 zaposlenika. Zbog straha da bi troje vijećnika odabranih od Grada Zagreba moglo favorizirati upravo Kurbašu, poručili su da smatraju 'nedopustivim da se kazališna kuća ovakve tradicije i ugleda koristi kao igralište političkih interesa' te su zahtijevali 'transparentan, argumentiran i dignitetan odabir novog ravnatelja'. Zbog toga su apelirali na Kazališno vijeće, Gradski ured za obrazovanje, kulturu i sport, Odbor za kulturu, Gradsku skupštinu te gradonačelnika Grada Zagreba Milana Bandića da se Kurbašina kandidatura ne razmatra prilikom odabira ravnatelja Gavelle.

Tko je odmah eliminiran?

Donedavno Kazališno vijeće Gavelle (Mani Gotovac, predsjednica, Kostadinka Velkovska i Drago Topolovec kao predstavnici Grada te Mladen Šoškić, voditelj prodaje i marketinga, i glumac Enes Vejzović, potpredsjednik, kao predstavnici Gavelle) na zadnjem sastanku u prosincu nije se usuglasilo oko kandidata za ravnatelja tog kazališta, što znači da niti jedan kandidat nije dobio potrebna tri glasa i nije predložen Odboru za kulturu, odnosno Gradskoj skupštini. Kako saznajemo, neki od članova Kazališnog vijeća zapravo nisu bili impresionirani programom nijednog kandidata, posebno referencama o organizacijskim i financijskim sposobnostima. Odmah je eliminiran Robert Kurbaša, a potom se najžešća bitka vodila oko dva kandidata  – Borisa Svrtana, kojeg podržava Milan Bandić, i Siniše Ružića, člana Mosta nezavisnih lista.

  • +16
Rikard III u Gavelli Izvor: Licencirane fotografije / Autor: Jasenko Rasol

Portal teatar.hr navodi da zakon propisuje da kazališno vijeće mora u roku od 45 dana obavijestiti kandidate o ishodu natječaja. U slučaju Gavelle taj rok je istekao 27. prosinca, što znači da će se natječaj najvjerojatnije morati ponoviti jer nije predložen nijedan kandidat. Međutim zakon omogućuje gradonačelniku da imenuje vršitelja dužnosti na šest mjeseci u slučaju da se ne imenuje novi ravnatelj. Je li to moguće i u ovom slučaju, kad je Svrtan legitimno na toj poziciji sve do listopada 2018., nije u potpunosti jasno.

Prijetnje Mani Gotovac

U međuvremenu je predsjednica Kazališnog vijeća Mani Gotovac, kako donosi Nacional, primila SMS-om nekoliko prijetnji smrću ('Babo, istrijebit ćemo te'), a kako je cijelom vijeću, pa tako i njoj, 19. prosinca istekao mandat, na njeno mjesto je imenovan glumac HNK Zijad Gračić. Ostala dva predstavnika Grada Zagreba (Kostadinka Velkovska i Drago Topolovec, inače predsjednik Zajednice folklornog amaterizma Grada Zagreba i navodno blizak gradonačelniku) ostala su ista i potvrdila ih je Skupština Grada Zagreba. Međutim Gavella tek mora odlučiti tko će predstavljati to kazalište uz Enesa Vejzovića. Naime Šoškić ove godine odlazi u mirovinu i bilo bi neprikladno da sjedi u Vijeću samo osam, devet mjeseci. 

Zatražili smo od Roberta Kurbaše da komentira natječaj za ravnatelja Gavelle, međutim bio je u poslu, na snimanju, i nije želio ništa komentirati.

Tko je Kurbaša? Taj splitski kazališni, televizijski i filmski glumac najširoj publici je poznat po ulogama u sapunicama 'Ponos Ratkajevih' i 'Stipe u gostima', zatim kao voditelj 'Bingo showa' i urednik dječje informativne emisije 'Tjedni vrtuljak' na vjerskoj Laudato televiziji, a proslavio se i svojim političkim aktivnostima. Naime još je u vrijeme Tomislava Karamarka vodio predizborne i razne druge skupove HDZ-a, a zatim je prije dvije godine i sam ušao u HDZ. Pred sam kraj prošle 2017. imenovan je za člana Kazališnog vijeća Kazališta Trešnja, što naravno ne isključuje mogućnost da postane ravnatelj u drugom kazalištu. 

Svrtan želi dovršiti započeto

Aktualni ravnatelj Gavelle Boris Svrtan, glumac i predavač na Akademiji dramskih umjetnosti, tijekom svog mandata započeo je programske reforme u Gavelli. Otvorio je njena vrata mladim autorima, novim redateljskim poetikama i estetikama, a započeo je i obnovu foajea u tom kazalištu, što će rezultirati otvaranjem nove komorne Scene 121. Do sada je imao podršku gradonačelnika Milana Bandića, ali u novoj konstelaciji političkih odnosa, kad krajnja desnica u Gradskoj skupštini brutalno trguje kulturom, pitanje je hoće li ta podrška izdržati sve ucjene. Svrtan pak kaže da će se u slučaju raspisivanja novog natječaja svakako ponovno kandidirati jer želi dovršiti ono što je započeo.

'Moja vizija je nova Gavella na nekoliko scena i od toga neću odustati, naravno ako se izborna tijela odluče za kontinuitet, što bi za jedno takvo društveno bitno kazalište bilo od velike važnosti. Mislim da je konačno došlo vrijeme da politika da prednost struci i da se onda postignutim rezultatima pohvali i na političkom planu', poručio je Svrtan.

Zakonske nejasnoće

Siniša Ružić, Gavellin glumac i kandidat Mosta nezavisnih lista te jedan od onih koji su nezadovoljni situacijom u tom kazalištu, također vjeruje u svoj program i stoji iza njega, a u slučaju raspisivanja novog natječaja ponovno će predati svoju kandidaturu. Kaže da do sada nije dobio nikakvu službenu informaciju o tome je li bilo glasovanja u Kazališnom vijeću, niti kako je sve završilo. 

'Smatram da je Vijeće imalo dovoljno informacija i vremena da donese odluku. Vijeću je mandat završio i čeka se da se popune mjesta nakon izbora članova iz samog kazališta. No s obzirom na to da su ostala tri ista člana Vijeća, mislim da se natječaj ne bi trebao ponavljati. To je zakonski nejasno, ali i kad je jasno, postoje razne interpretacije', istaknuo je Ružić.

Na pitanje da komentira slučaj natječaja za ravnatelja Gavelle s obzirom na glasine da se vodi trgovina između nekih opcija u Gradskoj skupštini, Ružić je naglasio da se bori protiv trgovine u politici, pogotovo onda kad je riječ o javnom interesu.

'Zalažem se za pobjedu najboljeg programa, u kontekstu sadašnje situacije, i materijalno-umjetničkog stanja u kazalištu Gavella', rekao je Ružić.

Ohrabrujuća mini revolucija

Treća kandidatkinja redateljica Saša Broz, bliska SDP-u, vrlo je upućena, kako je izjavila, u apsolutno sve vezano za i oko natječaja, ali kao mogući ponovni kandidat željela je biti neutralna. Dodala je da odluku o tome hoće li se ponovo prijaviti na natječaj još nije donijela, pa u skladu s time nije željela ništa komentirati.

Zbog svega navedenog može se reći da se za Gradsko dramsko kazalište Gavella zapravo vodi politički rat, ali i rat suprotstavljenih umjetničkih osobnosti, i da će ravnatelj, dakle osoba koja raspolaže s oko 20 milijuna kuna, postati onaj kandidat čija opcija prevagne u Gradskoj skupštini. Za sada se ništa ne može sa sigurnošću tvrditi, a situacija će biti jasnija tek za dva tjedna, kad se sastane novo kazališno vijeće. No u svakom slučaju je ohrabrujuće to što su Gavellini glumci i zaposlenici reagirali te digli svoj glas i u mini revoluciji prosvjedovali protiv jednog kandidata, što će centri moći morati uzeti u obzir prilikom konačnog odlučivanja o toj poziciji. Također, pohvalno je to što se Kazališno vijeće Gavelle nije usuglasilo i predložilo svog kandidata, što zapravo znači da nije postignut prethodni dogovor na političkoj razini. I da su, čini se, sve opcije još u igri.