u režiji juga đorđevića

HNK Split: Premijera predstave 'Mačka na vrućem limenom krovu'

02.04.2024 u 16:22

Bionic
Reading

Klasik američke drame 20. stoljeća 'Mačka na vrućem limenom krovu' Tennesseea Williamsa dramski ansambl splitskog HNK-a izvest će premijerno u ovog četvrtka na velikoj sceni kazališta, najavljeno je na konferenciji za novinare u utorak

Dramu je režirao mladi, nagrađivani i hvaljeni redatelj Jug Đorđević, a izvođenje predstave u Splitu njegov je debi na hrvatskoj kazališnoj sceni, rečeno je.

Radnja drame smještena u ambijent patrijahalnog američkog Juga u pedesetim godinama prošlog stoljeća.

​Ravnatelj Drame I​van Plazibat istaknuo je kako se se klasičnim djelima uvijek želi udahnuti novi život, a za djela Tennessee Williamsa​ vlada novo zanimanje na regionalnim, svjetskim i hrvatskim pozornicama.

Riječ je o piscu koji nosi neobuzdanu i divlju emocionalnost koja uvijek zanima ljude. Stoga je s režiserom bio zadatak naći tekst koji će kroz emocionalnost i sentiment dirnuti gledatelje, rekao je Plazibat.

Redatelju Jugu Đorđeviću je po osobnom priznanju bio užitak raditi predstavu sa ansamblom HNK Split i smatra kako je to svojevrsna putovnica za sve buduće suradnje. Kazao je da je to već drugi njegov projekt kojeg radi sa identičnim autorskim timom s kojim je radio Aleksiju.

  • +2
Split: U HNK predstavljena premijerna izvedba predstave 'Mačka na vrućem limenom krovu' Izvor: Pixsell / Autor: Ivana Ivanovic/PIXSELL

'Ova drama nudi puno više tema za otvoriti, to je drama o prolaznosti, prije svega o smrti. Predstava je osuvremenjena, u estetskom smislu se referira na pedesete godine, ali rađena iz današnjeg trenutka, u smislu određenih moralnih i etičkih načela. Suradnja s glumcima je bila predivna', rekao je Đorđević.

U predstavi igraju Katarina Romac, Goran Marković, Trpimir Jurkić, Tajana Jovanović, Nikša Arčanin, Monika Vuco Carev, Stipe Jelaska, Elvis Bošnjak, Filip Luka Gospić, Dea Maria Računica, Mia Bujan i Zdravko Vukelić.

Uz redatelja Juga Đorđevića, dramaturginje i autorice adaptacije Tijane Grumić, autorski tim predstave još čine i scenografkinja Andreja Rondović, kostimografkinja Velimirka Damjanović, skladateljica Nevena Glušica, Anja Ostojić (scenski pokret), lektorica Anita Runjić Stoilova, kao i oblikovatelji svjetla i tona Srđan Barbarić, te Josip Vinko Lozić.

Nakon premijere reprizne izvedbe će biti održane 5., 6. i 7. travnja.