'ŠEST LIKOVA TRAŽI AUTORA'

Oliver Frljić ima novu predstavu o zemlji koja se detuđmanizirala i retuđmanizirala

  • Autor: T.Ba./Hina
  • Zadnja izmjena 09.01.2018 10:37
  • Objavljeno 09.01.2018 u 10:06
tportal

Izvor: Promo fotografije / Autor: Kazalište Kerempuh

Prva premijera zagrebačkog Satiričkog kazališta Kerempuh u novoj kalendarskoj godini bit će 19. siječnja, predstava 'Šest likova traži autora' Luigija Pirandella, koji će se u režiji Olivera Frljića, kako je najavljeno, naći u Hrvatskoj, 'zemlji koja se jednakim žarom detuđmanizirala i retuđmanizirala, u kojoj se kopanje po kantama za smeće i nacionalna svijest međusobno ne isključuju'

Najpoznatiji Pirandellov komad i jedan od najrelevantnijih metadramskih komada uopće 'Šest likova traži autora' već je u vrijeme svojeg nastanka i prvog izvođenja 1921. izazvao podijeljene reakcije kod publike i kritike, podjednako zbog razotkrivanja kazališnog aparata i prokazivanja licemjerja obitelji kao osnovne društvene zajednice, stoji u najavi.

Pirandellovih šest likova nude redatelju i glumačkoj družini svoju nedovršenu priču, no nitko od njih ne može se usuglasiti oko jedinstvene verzije svoje obiteljske povijesti: Otac i Majka živjeli su u braku i dobili Sina, ali su se rastali i Majka je ostavila tu obitelj kad je Sin imao dvije godine. Zasnovala je novu obitelj s tajnikom svojeg bivšeg muža i s njim dobila troje djece: Pastorku, Dječaka i Djevojčicu. Nakon smrti njihova oca, obitelj se nalazi u velikim financijskim poteškoćama i Pastorka se počinje prostituirati kako bi prehranila obitelj, sve dok jednog dana u bordelu ne susretne upravo Majčinog bivšeg muža, svojeg očuha.

'Kako drama odmiče, postaje sve jasnije da se likovi nikada neće dogovoriti oko toga čija perspektiva treba biti zastupljena, a komad u cjelini dovodi u pitanje formu i ideju drame. Zanimljivo je pritom da Pirandello povezuje svoj metadramski postupak s idejom rasapa nuklearne obitelji, a upravo kako bi polemizirao s tadašnjim nastojanjima kazališta da tematizira osobne i društvene sukobe', napominje se u najavi.

U vrijeme svojega nastanka, Pirandellova je drama bila i reakcija na konvencije ustoličene realističkim i naturalističkim poetikama toga vremena, no otišla je mnogo dalje u obradi teme obitelji upravo zahvaljujući svojoj formi koja stalnim raspadom podcrtava i raspad obitelji šest odbačenih likova. Dvije disfunkcionalne zajednice, kako ona kazališna tako i obiteljska, promatrane usporedno, progovaraju o patologiji kolektiva koji počivaju na strogim hijerarhijama i neupitnim pozicijama moći.

Obitelj pritom ipak figurira kao osnovna ćelija društva potvrđujući tezu da što je obitelj 'funkcionalnija' i što bolje prenosi dominantne društvene vrijednosti, to disfunkcionalnije pojedince proizvodi, koji se nisu u stanju emancipirati od vrijednosti i različitih uloga usvojenih tim putem.

'U društvu koje posljednjih 26 godina opsesivno traži svoj identitet i autora, ova Pirandellova drama o kazalištu svakako dobiva i nova značenja. Pirandelizacija javnog života u Hrvatskoj odavno je izbrisala granicu između zbilje i fikcije te pokazala kako se kazališni oblici manipulacije također koriste za proizvodnju sadržaja u javnom prostoru. Kao potpisnik Manifesta fašističkih intelektualaca, talijanski Nobelovac Pirandello svakako nalazi ideološke rezonancije i u današnjoj Hrvatskoj - barem po broju likova koji ga, i ne znajući, traže', ističu iz Kerempuha.

  • +16
  • +13

Frljićeva Trilogija o hrvatskom fašizmu

Izvor: Pixsell / Autor: Goran Kovacic

'Drama potrage šest likova traje još i danas. U toj potrazi našlo se štošta, a što će se naći u Kerempuhovoj predstavi koju postavlja Oliver Frljić, u zemlji koja se jednakim žarom detuđmanizirala i retuđmanizirala, u kojoj se kopanje po kantama za smeće i nacionalna svijest međusobno ne isključuju, pogledajte u predstavi u kojoj uz iskusne Kerempuhove snage nastupa i cijela nova generacija mladih glumaca', poručuju.

U ulogama likova nastupaju članovi Kerempuhova ansambla Linda Begonja, Vilim Matula, Damir Poljičak i Branka Trlin, uz mlade glumce Roka Sikavicu i Ivu Šimić u ulogama Dječaka i Djevojčice. Redatelja igra novopridošli član Kerempuhova ansambla Jerko Marčić, a ostatak glumačke družine Mia Anočić Valentić / Tihana Lazović, Ozren Opačić, Borko Perić, Matija Šakoronja, te vanjski suradnici Kim Končar, Karlo Mlinar i Filip Sertić.

  • +21
  • +18

Medeja Olivera Frljića

Izvor: Licencirane fotografije / Autor: Damjan Švarc

Frljić potpisuje i adaptaciju teksta te izbor glazbe, dramaturginja je Nina Gojić, scenograf Igor Pauška, kostimografkinja Sandra Dekanić. Oblikovateljica svjetla je Vesna Kolarec, zvuka Alan Sinkauz a pokreta Ana Kreitmeyer.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!