POLOŽAJ ŽENA

U Gavelli premijerno prikazana 'Medeja' Franke Perković

19.04.2024 u 23:30

Bionic
Reading

Premijerno je izvedena predstava 'Medeja' redateljice Franke Perković u petak u Kazalištu Gavella, o tragičnoj junakinji i njezinoj sudbini, koja služi i kao prikaz kolektivne sudbina svih žena

Redateljica je predstavom postavila pitanje univerzalnosti Medejine sudbine, po uzoru na originalni Euripidov tekst, koji također progovara o položaju žene u tadašnjem grčkom društvu. Perković se oslanja i na neke suvremene esejističke tekstove, feministička čitanja i dramska promatranja.

Medeja je muškarcu "tek zamjenjivo reproduktivno sredstvo, netko zadužen za brigu o njemu", dok mu ne dosadi, poručuje se u tekstu asistenta dramaturgije Mateja Opolcera "Medeja-oružje-dom".

"Dok muškarac ne odluči kako mu se više ne da biti sinom tuđe majke koja mu bezuvjetno pruža sve, pa odluči potražiti drugu tuđu majku koja će mu ponovno pružiti presušnu bezuvjetnost. 'Medeja' koju stvaramo zato nije ni suvremena ni antička, ona je glas svevremenske borbe žene protiv stiješnjenosti u uske otvore očiju muškarca", ocjenjuje Opolcer.

Glumački ansambl čine Dijana Vidušin i Tena Nemet Brankov, koje igraju Medeju, Nikola Baće kao Jazon, Đorđe Kukuljica igra Kreonta, Ksenija Pajić dadilju, Nela Kocsis, Tara Rosandić, Mada Peršić i Ivana Bolanča igraju kor, a sinove Medeje i Jazona Ognjen Bogunović, Martin Bistrica i Borna Gošić.

Prevoditeljica je Lada Kaštelan, dramaturg predstave je Dino Pešut, scenografkinja je Nina Bačun.

Za kostime zadužena je Marita Ćopo, Ana Kreitmeyer je suradnica za scenski pokret, a oblikovatelj svjetla je Zdravko Stolnik. Autorice video materijala su Nina Bačun i Eva Rodinis, koja također i asistira scenografkinji, a autor videoprojekcije Davor Horvat.

Franka Perković diplomirala je Kazališnu režiju i radiofoniju na Akademiji dramske umjetnosti u Zagrebu, 2005. U proteklih je 25 godina režirala više desetaka kazališnih predstava, među kojima su "Adam i Eva" M. Krleže, Moliereov "Don Juan",  "Naranča u oblacima" I. Sajko, Krležina "Leda" i brojne druge. Dobitnica je niza nagrada i priznanja. Zaposlena je na Akademiji dramske umjetnosti Sveučilišta u Zagrebu, gdje predaje na Odsjeku glume.