PREMIJERA U RIJECI

Anica Tomić i Jelena Kovačić predstavljaju Woyzeka - snažno djelo o dehumanizaciji

05.01.2018 u 12:45

Bionic
Reading

U riječkom HNK Ivana pl. Zajca intenzivno traju probe za predstavu 'Woyzeck' Georga Büchnera u izvedbi ansambla Hrvatske drame, čija je premijera zakazana 12. siječnja 2018. Jedan je to od najizvođenijih i najutjecajnijih svevremenskih dramskih komada kojeg režira Anica Tomić, a dramaturginja je Jelena Kovačić

Woyzeck je nastajao između 1835. i 1837. godine, objavljen je posthumno tek 1879, a prvi put izveden 1913. u Münchenu. Nikad završen zbog prerane smrti svog mladog autora, Woyzeck, u svojoj fragmentarnoj formi  predstavlja izrazito snažno djelo o dehumanizaciji čovjeka koji se bori sačuvati svoje pravo na ljudskost. Büchner Woyzecka piše inspiriran istinitim slučajem Johanna Christiana Woyzecka koji je onovremenoj javnosti postao poznat zbog ubojstva svoje ljubavnice, te zbog pravosudnog zapleta oko suđenja i izvršenja presude, stoji u najavi predstave.

'U predstavi namjerno nismo stavljali direktne aluzije, jer se jednostavno nemoguće natjecati sa dokumentarizmom medija i strašnim slikama koje nas dnevno okružuju. Naš Woyzeck se stvara u emocionalnim sudarima svjetova onih koji imaju moć nad onim obespravljenim, siromašnim i zaboravljenim. To je i klasno pitanje u kojem se pitamo može li siromašan čovjek biti moralan? Odnosno u kojoj su vezi novac i moral? Moramo li si moral moći priuštiti?', najavljuje redateljica Anica Tomić.

  • +3
Predstava Woyzeck u riječkom HNK Izvor: Licencirane fotografije / Autor: Karlo Čargonja

Naslovnu ulogu Franza Woyzecka u riječkoj će predstavi igrati Dean Krivačić, dok će njegovu partnericu Marie igrati gošća iz Beograda Hana Selimović, jedno od najzanimljivijih imena među beogradskim mladim glumačkim snagama.

U ostalim su ulogama Olivera Baljak, Anastazija Balaž, Leon Lučev, Jasmin Mekić, Dražen Mikulić, Biljana Torić, Denis Brižić  i Nikola Nedić.

Skladatelj je Nenad Kovačić, scenografi su Anica Tomić i Dalibor Laginja, kostimografkinja je Sandra Dekanić, suradnica za pokret je Mila Čuljak, dizajner svjetla je Deni Šesnić, dok je jezična savjetnica Zrinka Kolak Fabijan.