zapanjujuća zbirka astronomskih objekata

Poklanjamo knjigu Planetarium koja će vas povesti na svemirsko putovanje

02.10.2023 u 17:38

Bionic
Reading

Dobro došli u Planetarium.

Ovaj je muzej otvoren 24 sata dnevno.

U njemu se nalazi zapanjujuća zbirka astronomskih objekata, od malih i ledenih mjeseci do golemih spiralnih galaksija.

Dakle, koliko je velik svemir? Kako je nastao i koje zagonetke krije?

Uđite i istražite svemir u njegovu punom sjaju.

Ova će knjiga povesti čitatelje na svemirsko putovanje na mjesta na koja još nijedan Zemljanin nije stigao: kroz Sunčev sustav i Mliječni put prema najudaljenijim galaksijama. Upoznat će ih s rađanjem zvijezda i njihovim umiranjem, dovest će ih do samog ruba crnih rupa, pokazat će im veličanstven i dramatičan svemir u punome sjaju. Što je najbolje, putovanje svemirom istovremeno je i put u prošlost jer ono što mi teleskopima vidimo u ovom trenutku ustvari se dogodilo davno prije.

Ljudi promatraju svemir tisućama godina, a u posljednjih smo stotinu napravili veliki iskorak u proučavanju i otkrivanju njegovih tajni. No znatiželja nas motivira za daljnja i nova istraživanja jer mnoštvo je još neodgovorenih pitanja, a ova će knjiga pokazati pravce kojima bismo se mogli otputiti u budućnosti.

Zastrašujuć, očaravajuć, hladan i tih svemir velika je zagonetka, a prekrasan Planetarium pomoći će nam otkriti njegove tajne.

O autoru:

Raman Prinja profesor je astrofizike na londonskom sveučilištu University College London (UCL), gdje se specijalizirao za masivne zvijezde, stvaranje zvijezda i evoluciju galaksija. Višestruki je dobitnik nagrada za podučavanje na fakultetima i odjelima UCL-a. Raman želi približiti astronomiju široj publici te je napisao nekoliko uspješnih knjiga o toj temi, uključujući Night Sky Watcher (Promatrač noćnog neba) koja je 2015. godine bila u užem izboru za nagradu Kraljevskog društva za znanstvene knjige za mlade – Royal Society Young People’s Book Prize.

O ilustratoru: Chris Wormell samouki je graver i čuveni grafičar. Služi se tehnikama drvoreza i linoreza, kao i digitalne gravure na tabletu i računalu da bi stvorio svoje bezvremenske ilustracije. Chris je napisao i ilustrirao mnoge dječje knjige, a nedavno je postigao uspjeh svojom ilustracijom naslovnice engleskog izdanja nagrađivanog bestselera J kao jastreb autorice Helen Macdonald, kao i ilustriranjem prvog dijela trilogije Philipa Pullmana Divlja ljepotica: Knjiga o prahu.

PLANETARIUM

  • Autor: Raman Prinja
  • Ilustrator. Chris Wormell
  • Prijevod. Dina Morić Bošnjak

Čitateljima tportala darujemo tri primjerka knjige Planetarium, a dobitnici su Lada Lozančić, Zrinka Bebić i Slavica Petrović.