IZLOŽBA U LONDONU

Pogledajte sve faze Davida Bowiea

20.08.2012 u 14:22

Bionic
Reading

Muzej Victoria & Albert u Londonu za iduću je godinu najavio održavanje izložbe posvećene životu, stvaralačkim fazama i umjetnosti britanskog glazbenika i glumca Davida Bowiea

Izložba, koja će se prikazom Bowiejeve 'kameleonske' osobnosti baviti isključivo kroz njegove ekstravagantne kostime, ima za cilj prikazati njegov uspon od ranih godina u južnom predgrađu Londona Brixtonu do statusa kultne rock zvijezde.

Detalji o eksponatima koji će biti obuhvaćeni izložbom bit će poznati tek idući mjesec, no direktor muzeja V&A Martin Roth potvrdio je da u njihovu odabiru sudjeluje i sam Bowie, u čijoj se privatnoj zbirci nalazi velik broj upečatljivih odjevnih kombinacija kojima je iscrtao temelje rock stila i obilježio svjetsku modnu povijest.

'Bowie je neusporediva veličina. Nitko nije kao on inspirirao čitav svijet ne samo u glazbi već i u umjetnosti, modi i stilu. Stvorio je viziju individualnosti za čitavu generaciju', kazao je Roth.

Umjetnik čiji je izgled neodvojiv od njegove glazbe, koji nikada nije bio sklon ponavljanju i uvijek je imao na umu svoju javnu personu, u svojem androginom alter egu Ziggyju Stardustu objedinio je rock i kazalište, postavši sinonim za futurističke kostime i izvanzemaljsku šminku - od svemirskih samurajskih kostima i kimona od bijelog satena, preko plameno crvene boje kose, do olovkom iscrtanih očiju.

Popularnost je stekao psihodeličnim rock singlom 'Space Oddity' iz 1969., čiji je izlazak koincidirao s prvim spuštanjem na Mjesec, a planetarno popularan postaje zahvaljujući albumima poput 'The Rise and Fall of Ziggy Stardust and the Spiders from Mars' iz 1972. Ostvario je i zavidnu glumačku karijeru, glumeći u filmovima poput 'The Man Who Fell to Earth', ali i u kazalištu.

Šezdesetpetogodišnji pjevač i glumac danas živi povučenim životom, posljednju je turneju odradio 2006. i uporno odbija sve pozive za pojavljivanjem u javnosti, te tako nije sudjelovao ni u nedavnom spektakularnom svečanom zatvaranju olimpijskih igara u Londonu.

Neki, međutim, smatraju kako takve izložbe nisu vrijedne muzeja posvećenog vrhunskoj primijenjenoj umjetnosti i dizajnu. 'Svijet muzeja gubi orijentaciju. Poludjeli su za brojkama pod svaku cijenu', smatra Michael Daley, direktor ArtWatch UK, organizacije koja prati muzejske aktivnosti u Velikoj Britaniji.

Pitanje je li za vodeću britansku kulturnu instituciju 'ispod časti' baviti se prizemnim temama kao što je kult ličnosti jedne rock zvijezde jedan je par rukava, no činjenica ostaje da je slična izložba o Kylie Minogue iz 2007. privukla 271 tisuću posjetitelja, što ju je učinilo jednom od najpopularnijih izložbi tog muzeja.