IZLOŽBA U MARIBORU

Pogledajte kako su nekad izgledali gradovi Jugoslavije

  • Autor: J. T.
  • Zadnja izmjena 23.02.2012 11:33
  • Objavljeno 10.02.2012 u 15:52
Tportal

Tportal

Izvor: tportal.hr / Autor: Tportal

U europskoj prijestolnici kulture 2012. otvara se velika izložba projekta Nedovršene modernizacije, a donosi prekrasne fotografije arhitektonskih rješenja iz Jugoslavije

Otvorenje izložbe 'Nedovršene modernizacije: između utopije i pragmatizma' u Mariboru 10. veljače, ovogodišnjoj europskoj prijestolnici kulture, veliko je finale dvogodišnjeg istoimenog istraživačkog projekta. Projekt, kojeg je pokrenulo Udruženje hrvatskih arhitekata u suradnji s Oris-kućom arhitekture (Zagreb), Muzejom za arhitekturu i dizajna (Ljubljana), Umjetničkom galerijom Maribor (Maribor), Društvom arhitekata Beograda i Koalicijom za održivi razvoj (Skopje), se kroz niz istraživanja, konferencija i izložbi bavio prostorima koje je stvorio 'socijalistički napredak' u bivšoj Jugoslaviji te pokušao utvrditi što se s tim prostorima dogodilo nakon sloma zajedničke države i nestanka socijalizma.

Na izložbi će biti predstavljeni arhitektonski projekti i veliki urbanistički planovi koji su obilježili jugoslavensko-socijalističko razdoblje te će se usredotočiti na prekretnice i vizije (nedovršene) modernizacije gradova za vrijeme socijalizma. Izložba je usredotočena na planiranje grada kao jedno od temeljnih sredstava socijalističke modernizacije te na ulogu arhitekture u toj proizvodnji.

Udruženje hrvatskih arhitekata (UHA)

Udruženje hrvatskih arhitekata (UHA)

Izvor: tportal.hr / Autor: Tportal

Za vrijeme socijalističke Jugoslavije, modernizacija se jednostrano predstavljala kao svakodnevno kolektivno postignuće koje ima za cilj pokazati napredak radničkog samoupravljanja. Tako je život u Jugoslaviji bio obilježen megalomanskim, gotovo utopijskim projektima na području industrije, energetike, prometne logistike, urbanizma.

S druge strane, danas je ta socijalistička utopija često sinonim za 'iskonski grijeh' neprikladnih ekonomskih struktura, ekoloških problema i društvenih sukoba. Ovaj projekt će pregledati i predstaviti karakteristične arhitektonske i urbanističke prakse iz socijalističkog razdoblja u odnosu na društveni kontekst u kojemu su nastale i definirati njihov trenutačni izgled i karakter.

Obuhvativši cjelokupni rad mladih istraživača iz Hrvatske, Makedonije, Bosne i Hercegovine, Srbije i Slovenije, izložba se, uz estetska i tehnološka dostignuća arhitektonskih i urbanističkih projekata, bavi i društvenom perspektivom procesa koji su utjecali na razvoj, trajanje i krah Jugoslavije.

Relevantnost odabranih projekata se procjenjivala na temelju doprinosa tih dostignuća u oblikovanju javne sfere. Jedan od ciljeva projekta bio je i preispitati međunarodno prihvaćeno opće vjerovanje o razdoblju urbane modernizacije u bivšoj Jugoslaviji te promovirati različitost kulturnih identiteta u regiji.

Izložba će predstaviti brojne arhitektonske projekte, u rasponu od turističkih eksperimenata na jadranskoj obali, koncepata za nove gradove i izložbene paviljone na međunarodnim izložbama, do zloglasnih javnih građevina i povijesnih spomenika u republikama bivše Jugoslavije od 1948. do 1980.

Izložba je u Modernoj galeriji u Mariboru otvorena do 22. travnja.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi