DRUGO IZDANJE

Počinje Queer New York

  • Autor: tportal.hr/Hina
  • Zadnja izmjena 23.10.2013 12:54
  • Objavljeno 23.10.2013 u 12:54
Bruno Isaković

Bruno Isaković

Izvor: Promo fotografije / Autor: Queer New York International Arts Festival

U New Yorku počinje festival suvremenih izvedbenih i vizualnih umjetnosti Queer New York International Arts Festival u organizaciji hrvatske udruge Domino, čije drugo izdanje u istraživanju i proširivanju pojma queer (u) umjetnosti do 3. studenoga donosi dvadeset plesnih, glazbenih i video instalacijskih predstava među kojima su i dva hrvatska izvođača

'Drugo izdanje festivala donosi novu mješavinu drskih, zastrašujućih i očaravajućih međunarodnih queer umjetnika, koji nužno ne pripadaju LGBT zajednici. To u kontekstu ovog umjetničkog festivala ionako nije važno; važno je samo to da se oni u svojim djelima dotiču i propituju društvene norme', kazao je o festivalu njegov umjetnički direktor Zvonimir Dobrović, koji se nalazi u New Yorku.

Istaknuo je kako je organizirati festival u tome gradu izvrstan poticaj za odgovornije i bolje promišljanje arta i queera. Ove godine festival pokreće dijalog s njujorškom queer zajednicom, i to prvenstveno kroz suradnju s umjetnikom Nickyjem Paraisom iz kultnog eksperimentalnog kazališta La MaMa, napomenuo je.

'Također, iznimno smo ponosni što ćemo dodatnu kontekstualizaciju pojma queer i prilike za dijalog ostvariti na brojnim panelima i raspravama', dodao je Dobrović.

Među umjetnicima koji će se publici jedne od najvećih kulturnih metropola svijeta predstaviti na osam različitih newyorških kulturnih lokacija nastupit će plesni umjetnik Bruno Isaković i splitski eksperimentalni cirkuski dvojac ROOM 100. Kako se ističe u programskoj knjižici, Isaković nastupa sa svojim projektom "Denuded", u kojemu "istražuje onostrano i demonsko s pozornicom kao eksterijerom unutarnjeg ja". "C8H11NO2", prvi projekt dvojca Room 100, "rezultat je jedinstvenog kreativnog procesa samoukih umjetnika Jakova Labrovića i Antonije Kuzmanić u kojemu se bave pitanjima moći, psihoze i gubitka osjećaja stvarnosti, te kemijskom ravnotežom u mozgu potrebnom za postizanje osjećaja sreće".

Program otvara "P-Project" bugarskog izvedbenog umjetnika Ive Dimcheva u prostorima Abrons Arts Centra na Donjem Manhattanu. Dimchev je poznat po provokativnim izvedbama u kojima istražuje povezanost između tragedije i humora te osobnog osjećaja skromnosti.

Festival uključuje i glazbeni program ciklusa od šest koncerata pod nazivom Queer Art New Music Series, a bit će organizirana i jedna filmska projekcija, kao i niz diskusija, panel rasprava i drugih javnih programa. Nastupima u New Yorku prethodio je trodnevni pretprogram u Chicagu.


Stvoren kako bi proširio parametre čitanja svega što queer umjetnost može biti i značiti, Queer New York International Arts Festival (QNYIA) svojim konceptom predlaže novoizmišljenu definiciju queera koja može poslužiti kao šira platforma za izvrsnost u umjetnosti, sposobna za praćenje, otkrivanje i tumačenje novih trendova. Osim što preispituje društvene norme i umjetničke prakse, festival repozicionira različitost predstavljajući umjetnike čiji se rad bavi ne samo spolom i identitetom, odnosno, "očekivanim" queer pitanjima, već i širim rasponom osobnih, društvenih i estetskih fenomena unutar ovog novog kontejnera drugosti.

Prvo izdanje festivala prošle je godine od 7. do 15. lipnja na desetak lokacija diljem Manhattana i Brooklyna predstavilo niz umjetnika, među kojima iz Hrvatske nedavno preminulog multimedijalnog umjetnika Željka Zoricu.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!