krajem rujna

Počinje nova izložbena sezona u Galeriji Događanja

15.09.2023 u 12:28

Bionic
Reading

Od kraja rujna u Galeriji Događanja predstavljat će se brojni autori mlade i srednje generacije s inspirativnim i recentnim ostvarenjima u polju suvremene umjetnosti

Nadolazeću sezonu u Galeriji Događanja obilježit će bogat i inspirativan repertoar ideja obrađenih u raznovrsnim medijima i znakovitim kompozicijama. Od figurativnih izložaka usredotočenih na problematiziranje društvenih fenomena do apstraktnih ostvarenja koja bude maštu i ostavljaju prostora kritičkom promišljanju, ali i intimnih dilema uz koje gledatelj zaranja u vlastitu unutrašnjost, riječ je šarolikom programu koji senzibilizira za suvremenu umjetnost i (ne)tipične polazišne točke te vidove oblikovanja.

Izložbenu sezonu krajem rujna otvorit će mlada umjetnica Petra Šabić izložbom 'Too much/Double coded'. Instalacijama u kombiniranoj tehnici cilj je propitati granice slike kao medija umjetničkog stvaralaštva i prenijeti ideju o potencijalu prostora, ali i njegovom međuodnosu s postavljenim izlošcima, pritom se poigravajući principima konstrukcije i dekonstrukcije, kontinuitetom te zanimljivim izborom materijalima poput pleksiglasa, stakla i gumice.

Listopad će obilježiti nastavak suradnje s umjetničkom organizacijom Studio Artless koja organizira 21. Festivala prvih s temom '(Ne)vidljive žene', stavljajući u prezentiranim radovima naglasak na aktualna pitanja vezana uz jednakost spolova u suvremenom društvu.

Galerija Događanja Izvor: Promo fotografije / Autor: Promo

Početkom studenog Galerija će predstaviti autore Helenu Klakočar-Vukšić i Ivana Marušića te njihove crteže nastale iz recentnih stripova i grafičkih romana ujedinjenih pod transcendentnim nazivom 'METASTRIP U METAVERSU, dok će krajem mjeseca i prvom polovicom prosinca gostovati izložba 'She woke up and wanted more', autorice Marijete Vulić u kojoj putem čak 60 crteža stavlja naglasak na često zanemarenu, ali kompleksnu svakodnevicu i nepredvidivost življenja.

Za prosinac je planirana i izložba francusko-engleske ilustratorice sa zagrebačkom adresom Jessice Gobert, koja će tom prilikom predstaviti recentne crteže na temu važnosti socijalnih i fizičkih kontakata koji su bili ograničeni tijekom pandemije COVID-19 s naglaskom na intimnu obiteljsku atmosferu.

Također, plodonosan program pratiti će i izdavanje monografije Galerije Događanja u kojoj će biti predstavljen njezin rad kroz više od 40 godina djelovanja te istaknut značaj u kontekstu kulturno-umjetničkih institucija Grada Zagreba.

Već u drugoj polovici sezone koja počinje nakon Nove godine, Galerija nastavlja s izložbama istaknutih autora mlađe i srednje generacije, a uz izložbe su planirani i brojni popratni interaktivni sadržaji: razgovori s umjetnicima, radionice i tematska predavanja.