muzej grada rijeke

Otvorena izložba Kolekcije Vugrinec, među gostima i izbornik Zlatko Dalić

15.09.2023 u 08:54

Bionic
Reading

U staroj zgradi Muzeja grada Rijeke, poznatoj kao Kockica, u četvrtak je otvorena izložba 'Kolekcija Vugrinec – Metamorfoze figurativnog (1880. – 1970.)' s nekima od najznačajnijih djela hrvatske moderne umjetnosti

Riječ je o kolekciji bivšeg nogometaša i reprezentativca Davora Vugrineca, koji proteklih 25 godina prikuplja djela hrvatske moderne umjetnosti, među kojima su neka od kapitalnih djela.

Zbirku je prikupljao s vizijom da stvori zbirku nacionalne važnosti koja će predstaviti presjek likovnih događanja na hrvatskim područjima od posljednja dva desetljeća 19. stoljeća, do Novih tendencija zabilježenih sedamdesetih godina.

U Vugrinčevoj zbirci je sinteza hrvatske moderne i priča o uzorima, učiteljima i zaslužnim za dosegnutu nacionalnu umjetničku razinu. Iako je riječ o izvaninstitucionalnom fundusu, njegova organizacija, stručna interpretacija i vidljivost u javnosti uvelike pridonose snažnoj afirmaciji i valorizaciji hrvatske umjetnosti, ističe Muzej grada Rijeke.

  • +26
Rijeka: Otvorenje izložbe Kolekcija Vugrinec Izvor: Pixsell / Autor: Goran Kovacic/PIXSELL

"Izloženi su vrlo značajni radovi, a neki od njih su antologijska djela, dakle remek-djela, i ova kolekcija svakako je važna i u nacionalnom smislu i može parirati fundusima modernih galerija", istaknula je autorica izložbe Ema Makarun.

Posjetitelji imaju priliku vidjeti djela Vlahe Bukovca, Emanuela Vidovića, Mencija Clementa Crnčića, Mirka Račkog, Miroslava Kraljevića, Oscara Hermana, Vladimira Becića, Vilka Gecana, MIlivoja Uzelca, Jeronima Mišea, Lea Juneka, Krste Hegedušića, Slavka Kopača, Otona Glihe, Miljenka Stančića, Ivana Rendića, Roberta Frangeša Mihanovića, Rudolfa Valdeca, Branislava Deškovića, Ivana Meštrovića, Milene Lah, Ivana Kožarića, Vanje Radauša, Vojina Bakića, Dušana Džamonje, Koste Angelija Radovanija, Ksenije Kantoci, Branka Ružića, Ivana Lesiaka i brojnih drugih velikana nacionalne povijesti umjetnosti.

Zbirka je više puta izlagana u Hrvatskoj i inozemstvu – u Umjetničkom paviljonu u Zagrebu, Narodnoj galeriji u Ljubljani, osječkom Muzeju likovnih umjetnosti i drugdje, a djela iz kolekcije sve su češće integralni dio muzejsko-galerijskih izložbenih programa. Riječku izložbu čini posebnom mnogo umjetničkih radova koji u dosadašnjim javnim predstavljanjima Kolekcije Vugrinec nisu izlagani. U Muzeju grada Rijeke izloženo je devedesetak slika i skulptura.

Tekstove u katalogu potpisuju Ema Makarun i Zvonko Maković.

Izložba je otvorena za javnost do 8. studenoga.