21. rujna - 11. studenog

Izložba 'Uzmi sve što ti život pruža 2' kipara Nikole Vrljića u galeriji Trotoar

14.09.2023 u 14:47

Bionic
Reading

U četvrtak 21. rujna 2023., u 19 sati galerija Trotoar otvara samostalnu izložbu kipara Nikole Vrljića Uzmi sve što ti život pruža 2. Ovo je druga izložba u Trotoaru, novootvorenoj galeriji suvremene umjetnosti u Mesničkoj 7 u Zagrebu

'Uzmi sve što ti život pruža 2' (ili 'Cars, Kisses and Afterlife) nova je izložba Nikole Vrljića kojom nastavlja svoju potragu za drugačijom stvarnošću; predstavlja nam provokativan, neodoljivo privlačan i duhovit nastavak života. Nakon što je u izložbenu arenu izveo skupinu cirkusanata na rubu groteske ('Cirkus!', 2014.), zatim sfinge koje pokušavaju pobjeći od svog nasljeđa i unaprijed zadane sudbine ('Odbjegli', 2018.), a potom i neobičnu zajednicu Oza, predimenzioniranog raka, bombardera, sirenu i ostale ('Opsada Oza', 2021.), umjetnik nam sada nudi zagrobni serijal.

'Razigrani kadaveri' nositelji su priče o uživanju u životu dok još nije prekasno ili je već postalo kasno, ali njih to nimalo ne smeta da se pošteno zabave. Vrljićev senzibilitet za čudnovato u ovom je ciklusu propet do krajnjih granica pa motivi kostura nikada nisu izgledali šarmantnije dok gledatelja potiču na razmišljanje o prolaznosti vremena, postojanja, ali i apsolutne radosti življenja.

Izložba objedinjuje tridesetak radova, skulpture (u keramici, bronci i aluminiju) i crteže (u akvarelu i tušu), a može se pogledati do 11. studenoga 2023.

'Po pitanju života i njegovih potencijala izgleda da ambicije Nikole Vrljića sežu i onkraj tjelesnog života. Riječ je dakako o ambicijama vezanim uz sadržajne aspekte njegovog novog ciklusa na temu smisla života, s motivima karambola, živih kostura i lubanja kojima će oblikovati i oslikati izrazito osoban doprinos specifičnom simboličkom području zagrobnog postojanja kojim se ljudska kultura opsesivno bavi od pamtivijeka. [...] Vatrometom boja i sjajem glaziranih lubanja kao najvećim otklonom od uobičajene ikonografije, Vrljić paradoksalno ostvaruje ciljano jezovit dojam i ulogu povijesnih memento mori. Za razliku od toga, anegdotalnim prikazima kostura kojima u gestikulaciji, pokretu i pogledu iz šupljih očiju pridaje individualnost jedinke, i to one koja i mrtva voli seks, brzu vožnju i relaksaciju u toplom bazenu, za što bi i život ponovno dala, kao da pledira za hedonizam bez granica dok god za to imamo prilike. [...] Vrljićev ciklus o smrti koja uživa u životu istovremeno je cinična obrana i izazov zastrašujućoj sveprisutnosti smrti koja posebno dobro korespondira sa kurentnom globalnom neravnotežom i slijedom kriza, ali i poziv na život bez straha, zasnovan na svijesti o nemogućnosti stvarne kontrole sudbine i prihvaćanju neumitnosti smrti. [...] trebamo li se zabrinuti zbog Vrljićevog ciklusa? Slutim da je intencija da duboko uzdahnemo, uđemo u bazen ili automobil, isprepletemo jezike i proživimo svaki trenutak kao da je posljednji, jer možda i jeste', zapisao je u predgovoru Branko Franceschi.

Nikola Vrljić (1980., Zagreb) diplomirao je kiparstvo 2007. godine na Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu. Održao je preko 20 samostalnih izložaba, među kojima su 'Opsada Oza' u Galeriji Bačva HDLU-a u Zagrebu (2021.) i u Galeriji Meštrović u Splitu (2022.), 'Zagrepčani' u Galeriji Poola u Puli (2021.), Odbjegli u Studiju Moderne Galerije 'Josip Račić' u Zagrebu (2018.) i 'Cirkus!' u Glitpoteci HAZU u Zagrebu (2014.) Više puta je nagrađivan na natječajima za javne radove i spomenike te je izveo desetak javnih skulptura. Dobitnik je nagrade HDLU-a za najbolju izložbu u 2021. godini ('Opsada Oza'). Živi i radi u Zagrebu.

Trotoar, galerija suvremene umjetnosti otvorena u svibnju 2023. godine, novo je zagrebačko mjesto za izložbe, susrete i otkrivanje suvremene umjetničke scene.

Radno vrijeme je od srijede do petka od 11 do 19 sati, subotom od 10 do 14 sati, i po dogovoru.