'Dahomey'

Pobjednik Berlinalea francuski dokumentarac o oduzetoj kolonijalnoj umjetnosti

24.02.2024 u 21:11

Bionic
Reading

Dobitnik Zlatnog medvjeda za najbolji film ovogodišnjeg Berlinalea je francuski eksperimentalni dokumentarni film 'Dahomey' koji tematizira povratak tijekom kolonijalnog razdoblja oduzetih umjetničkih djela u Afriku

Berlinski međunarodni filmski festival, koji je počeo 15. veljače, završava sutra projekcijama rezerviranim za široku publiku. Ove su godine prikazana 233 filma od čega 20 u glavnom programu, no nijedan film iz hrvatske produkcije. Večeras su dodijeljene nagrade za najbolji film, a nagradu je odnio film 'Dahomey'

'Htjela bih se zahvaliti narodu Senegala za borbu za demokraciju', rekla je u subotu redateljica pobjedničkog filma Mati Diop nakon što joj je uručen Zlatni medvjed ovogodišnjeg 74. Berlinalea za najbolji film u glavnoj konkurenciji.

Redateljica senegalskog porijekla je u svom govoru izrazila i podršku Palestini.

Dokumentarni film prati povratak 26 skulptura iz Francuske u današnji Benin iz kojeg su ove umjetnine otuđene tijekom francuske kolonijalne vladavine.

Veliku nagradu žirija dobio je južnokorejski redatelj Hong Sangsoo za film 'A traveler's needs' u kojem glavnu ulogu igra francuska glumica Isabelle Huppert.

Srebrnog medvjeda za najbolji scenarij dobio je njemački autor Matthias Glasner za svoj film 'Umiranje'.

Američki glumac Sebastian Stan dobitnik je Srebrnog medvjeda za najbolje glumačko ostvarenje za ulogu u filmu 'A Different Man' a britanska glumica Emily Watson je dobitnica Srebrnog medvjeda za najbolju sporednu ulogu za film 'Small Things Like These'.

Srebrnog medvjeda za najbolju režiju dobio je redatelj iz Dominikanske Republike, Nelson Carlos De Los Santos Arias za dokumentarni film 'Pepe' koji tematizira sudbinu jednog od nilskih konja koje je kolumbijski narkobos Pablo Escobar doveo u svoj zoološki vrt.

U utorak je počasni Zlatni medvjed za životno djelo uručen američkom redatelju Martinu Scorseseu.

Ovo je posljednji Berlinale pod vodstvom dvojca Mariette Rissenbeek i Carlo Chatrian koji su vodstvo preuzeli 2020. Od proljeća vodstvo nad Berlinaleom, koji pored festivala u Cannesu i Veneciji slovi kao najvažniji filmski festival, preuzima američka filmska menadžerica i dosadašnja voditeljica Filmskog festivala u Londonu Tricia Tuttle.

Kritičari i ove godine ukazuju na daljnji gubitak važnosti Berlinalea koji već godinama gubi na važnosti koju je imao u vrijeme hladnog rata kada je Berlin bio simbol podijeljenog svijeta.