APEL ZA SPAS NEZAVISNIH KAZALIŠTA

Planet Art proslavio dvostruki jubilej u znaku Pere Kvrgića

07.03.2012 u 11:48

Bionic
Reading

U nedjelju navečer u Dramskom kazalištu Gavella održana je svečana 200. izvedba jedne od najizvođenijih predstava u Hrvatskoj u proteklih dvadeset godina 'U posjetu kod gospodina Greena' kazališta Planet Art, a zanimljivo je da je istom prilikom glavni glumac Pero Kvrgić proslavio svoj 85. rođendan

Iste je večeri proslavljen i 85. rođendan Pere Kvrgića, 'jednog od najdugovječnijih glumaca na svijetu koji nas ne prestaje oduševljavati svojom mladošću', kako je istaknuo Marko Torjanac, osnivač i ravnatelj Kazališta Planet Art i prevoditelj teksta koji je ispred Planet Arta Peri Kvrgiću poklonio sliku akademskog slikara Rudija Labaša.

Čestitkama i darom Peri Kvrgiću pridružili su se i Darko Stazić, ravnatelj kazališta Gavella i Vladimir Stojsavljević, pomoćnik ministrice kulture.

Na svečanoj i dirljivoj proslavi na kojoj je aplauz trajao desetak minuta, uz predsjednika RH Ivu Josipovića i njegovu suprugu, okupile su se i brojne kolege kako bi Peri čestitale ovaj nesvakidašnji dvostruki jubilej.

Predstava 'U posjetu kod gospodina Greena' dobitnica je mnogih prestižnih kazališnih nagrada, a Peru Kvrgića je u povodu te predstave 2006. godine predsjednik RH Stjepan Mesić odlikovao Redom kneza Branimira s ogrlicom za izniman i dugogodišnji doprinos kulturi Republike Hrvatske.

Na proslavi je Marko Torjanac upozorio na važnost neovisne kazališne scene i pozvao na suradnju sve nadležne kulturne institucije kako bi se izmijenio nepravedan odnos i praksa prema neovisnoj kazališnoj sceni koja proizvodi više od 50 posto premijernog i repriznog programa u RH, a potpomognuta je sa tek 0,3 posto od ukupnih sredstava namijenjenih kazalištu, što je daleko najniži postotak u Europi. Ukoliko u skorije vrijeme ne dođe do značajnih promjena u odnosu prema neovisnoj kulturnoj sceni, ona će jednostavno prestati postojati, a tada više neće bit ni predstava poput 'U posjetu kod gospodina Greena' i drugih koje su značajno doprinijele i obilježile hrvatsku kazališnu scenu i kulturu uopće. Ovaj su apel prisutni na svečanosti popratili velikim aplauzom podrške.

Sljedeća izvedba predstave 'U posjetu kod gospodina Greena' je 18. ožujka u Vidri.