CENZURA UMJETNOSTI?

Picassov akt izazvao skandal u Škotskoj

  • Autor: G.D.
  • Zadnja izmjena 13.08.2012 10:34
  • Objavljeno 13.08.2012 u 10:34
Tportal

Tportal

Izvor: tportal.hr / Autor: Tportal

Slika Pabla Picassa izazvala je uznemirenost na škotskom aerodromu te se više putnika žalilo na nju

Škotski muzej suvremene umjetnosti bio je jako ponosan na svoju novu izložbu, na kojoj se mogu vidjeti i slike velikog Pabla Picassa. Da bi privukao što više posjetitelja, muzej je odlučio reklamirati izložbu i na zračnim lukama, što je izazvalo neočekivane reakcije. Naime, na posteru za izložbu se nalazi Picassova slika 'Gola žena u crvenoj fotelji' iz 1904. godine, na kojoj je prikazana tadašnja umjetnikova ljubavnica Marie-Thérèse Walter. Slika je nastala u Château de Boisgeloup te predstavlja akt na kojem se, u kubističkom stilu, mogu prepoznati ženske grudi i međunožje.

Čini se da je to bilo previše za pojedine putnike koji su se žalili upravi aerodroma zbog vulgarnosti. Na aerodromu su prvo prekrili 'problematične' dijelove slike bijelim platnom pa onda skinuli poster. Direktor škotskih umjetničkih muzeja John Leighton je izjavio medijima da je šokiran time što se uklanja slika jednog od najvažnijih svjetskih umjetnika jer navodno vrijeđa moral, dok se gole žene svugdje može vidjeti u današnjim reklamama.

Uprava aerodroma se ubrzo predomislila te je vratila poster izložbe 'Picasso and Modern British Art' na mjesto, uz objašnjenje da su ishitreno reagirali na prigovore putnika. Tko se pak žalio na Pabla Picassa, nije poznato.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi