OSMA SEZONA

Pet atraktivnih predstava na Festivalu svjetskog kazališta

01.09.2010 u 14:36

Bionic
Reading

Osmu godinu zaredom Festival svjetskog kazališta u Zagreb donosi ponajbolje predstave inozemne kazališne scene. Od 17. rujna do 2. listopada tako će ugostiti pet predstava recentne europske produkcije

Unatoč smanjenju budžeta za 30 posto u odnosu na lanjski, Festival svjetskog kazališta i ove godine dovodi u Zagreb isti broj predstava, istaknula je na predstavljanju programa Dubravka Vrgoč, umjetnička ravnateljica FSK-a, koja već osmu sezonu za zagrebačku publiku s redateljem Ivicom Buljanom odabire najbolje iz nove kazališne produkcije.

Festival će u zagrebačkom HNK-u otvoriti belgijska predstava 'Ulica Vandenbranden 32' grupe Peeping Tom. Prema riječima Ivice Buljana, predstava režisera Gabriele Carrizo i Francka Chartiera podsjeća na seriju 'Život na sjeveru', tematizirajući život izolirane planinske zajednice.

U intimističkom tonu i ostali je dio programa Festivala. Prema riječima Dubravke Vrgoč, sve redom predstave su koje bi se mogle podvesti pod osobne autorske ispovijesti koje predstavljaju odgovor na vrijeme u kojem živimo i tranziciju kojoj je ishod neizvjestan.

Ivica Buljan posebno je istaknuo dolazak redatelja Franka Castorfa, prema njegovim riječima ključne autorske figure svjetskog teatra i najimitiranijeg režisera. 'Zanimljivo je vidjeti kako izgleda original', kazao je Buljan. Castorf je režirao predstavu 'U Moskvu! U Moskvu!' prema djelima A. P. Čehova 'Tri sestre' i 'Seljaci', a izvodi je berlinski Volksbuehne am Rosa-Luxemburg-Platz.

Najosebujnijim glasom nove njemačke dramaturgije Buljan je nazvao mlađeg njemačkog autora Falka Richtera koji je u paru sa Stanislasom Nordeyjem napravio predstavu 'Moj tajni vrt' o izgubljenoj mladeži u četrdesetima. Predstava je nastala u produkciji Festivala d'Avignon.

Belgijski redatelj i koreograf Alain Platel sa skupinom Les Ballets C de la B gostuje s predstavom 'Izvan konteksta, za Pinu' koja nastavlja potragu za jezikom pokreta vezanim uz nesvjesno, proizvoljno i nekontrolirano.

Argentinska plesačica, koreografkinja i redateljica Constanza Macras i kazalište Schaubuehne am Lehniner Platz iz Berlina nastupit će s predstavom 'Megalopolis' koja simbolizira metafizičko mjesto na kojem se rastače granica privatnog i javnog.

Ulaznice za Festival bit će u prodaji od 6. rujna na blagajni Zagrebačkog kazališta mladih, a više informacija o Festivalu i predstavama pročitajte na službenim stranicama.