FESTIVAL PRAVA DJECE

Velik dio kulturnih sadržaja još uvijek je nedostupan djeci sa senzornim oštećenjima

24.10.2019 u 15:29

Bionic
Reading

Udruga za promicanje stvaralaštva i jednakih mogućnosti 'Alternator' održala je u četvrtak stručni skup pod nazivom 'Pristup i dostupnost kulturi - Kako omogućiti dostupnost audiovizualnih sadržaja djeci i odraslima sa senzornim oštećenjima?'.

Skup se održava u sklopu 11. festivala prava djece, a otvorila ga je Lana Zekanović iz Predstavništva Europske unije u Hrvatskoj, koja je tom prigodom istaknula kako Europska unija ima vrlo jasnu regulativu o dostupnosti tih sadržaja. Podsjetila je na direktivu o audiovizualnim sadržajima koju je 2018. prihvatio Europski parlament, ističući kako bi ona trebala omogućiti više titlova za gluhe osobe te prijevoda i tumača za slijepe.

U raspravi su sudjelovali državni tajnik u Ministarstvu kulture Krešimir Partl, pravobraniteljica za djecu Helenca Pirnat Dragičević, zamjenica pravobraniteljice za osobe s invalidnosti Mira Pekeč Knežević, ravnatelj Hrvatskoga audiovizualnog centra Chris Marcich i umjetnička direktorica Festivala prava djece Tatajana Aćimović. Raspravu je vodio trener iz područja medijske pismenosti Domagoj Morić.

Državni tajnik Partl je istaknuo da će u novi Zakon o elektroničkim medijima biti ugrađena odredba koja obvezuje pružatelje audiovizualnih medijskih usluga da korištenjem proporcionalnih mjera svoje usluge učine pristupačnim osobama s invaliditetom. Regulatornom tijelu, dodao je, dana je zadaća da potiče pružatelje za razvijanje akcijskih planova o pristupačnosti.

Djeca s teškoćama često nailaze na prepreke u pristupu slobodnim aktivnostima, rekreativnim i umjetničkim sadržajima, upozorila je Pirant Dragičević te dodala kako je važno to što Festival o pravima djece organizira prilagođene, inkluzivne projekcije s titlovima ili naracijom. Kako bi se pridonijelo kvaliteti života djece s teškoćama u razvoju, smatra pravobraniteljica za djecu, toga bi trebalo biti znatno više, dapače, trebalo bi postati uobičajeno i široko dostupno.

Organizatori skupa smatraju kako pravo osoba s invalidnošću da kao pojedinci budu potpuno uključeni u društvo ovisi o tomu mogu li sudjelovati u kulturnim aktivnostima u svojoj sredini. Izrazili su nadu da će se proizvođači i televizije što više koristiti metodama prilagodbe sadržaja kako bismo imali potpuno uključeno i jednakopravno društvo.

Istaknuli su kako je u Hrvatskoj velik dio kulturnih sadržaja nedostupan djeci sa senzornim oštećenjima. Djeca s oštećenjima sluha nikad nisu imala priliku pogledati film 'Vlak u snijegu' jer se za domaći film u kinodistribuciji i u velikom dijelu u elektroničkim medijima ne osigurava standardizirani titl za gluhe i nagluhe osobe ili tumačenje na znakovnom jeziku, istaknuo je organizator.

Na skupu su o svojim iskustvima o nedostatku dostupnosti kulture osobama sa senzornim oštećenjima govorili i predsjednik Udruge slijepih iz Zagreba Branimir Šutalo te Dijana Vincek iz Saveza gluhih i nagluhih grada Zagreba.

Festival prava djece jedini je potpuno inkluzivni filmski festival u Hrvatskoj, a ove su godine djeci sa senzornim oštećenjima na njemu prilagođena 23 kratkometražna i šest dugometražnih filmova.