PRISNOST UMJETNIKA

Pariška izložba otkriva prijateljstvo Picassa i Giacomettija

19.10.2016 u 10:32

Bionic
Reading

Nova izložba u pariškome Muzeju Picasso otkriva prisan odnos između Pabla Picassa i Alberta Giacomettija kroz više od 200 izloženih djela dvojice velikih umjetnika 20. stoljeća

Posjetitelji će kolekciju moći vidjeti do 5. veljače 2017., a čine je slike, skulpture i crteži iz istoimenog muzeja i iz Zaklade Giacometti. Bit će izložena i neka djela privatnih francuskih i stranih kolekcionara.

Picasso, španjolski slikar i suosnivač kubizma i Giacometti, švicarski kipar poznat po izduženim krhkim skulpturama, upoznali su se ranih tridesetih godina prošloga stoljeća. Izložba je prikaz različitih umjetničkih aspekata njihova stvaralaštva i umjetničkog razvoja.

Prikazuje i povezanost između različitih umjetničkih izričaja dvojice umjetnika koji su redovito izmjenjivali kreativne zamisli.

Uz dobro poznata djela, na izložbi će posjetitelji moći vidjeti i neka rijetko izlagana, nedavno otkrivene crteže i arhivski materijal koji će javnosti biti predstavljen prvi put.

Izložba je realizirana velikim dijelom zahvaljujući angažmanu voditeljice i kuratorice Zaklade Giacometti, Catherine Grenier koja je istražila koliko su često Giacometti i Picasso spominjali jedan drugoga.