novi projekt cijenjenog redatelja

Ovog četvrtka praizvedba predstave 'Hrvatski put ka sreći' Bobe Jelčića u Satiričkom kazalištu Kerempuh

24.11.2020 u 12:40

Bionic
Reading

Nakon prve suradnje s Kerempuhom, u kojemu je postavio nagrađivanu predstavu 'Govori glasnije!', redatelj Bobo Jelčić otvara prostor za sljedeći iscrpni istraživački proces u kojem se prelamaju dvije silnice. S jedne strane, u autorskom projektu 'Hrvatski put ka sreći' razvidna je potreba za eksperimentom, drugačijom vrstom kazališnoga jezika i dosljednom poetskom nadogradnjom Jelčićeva dosadašnjega rada obilježenoga improvizacijom i kolektivnim glumačkim stvaralaštvom

U ozračju Kerempuhova satiričkoga i politički angažiranoga predznaka ova predstava već svojim scenskim izrazom otvara nove puteve satire koji se grade preciznim, neočekivanim i suptilnim režijskim rješenjima ili, štoviše, sustavom pravila koja su tijekom procesa oblikovala zasebnu i jedinstvenu estetiku predstave, stoji u najavi.

Upravo satira kao žanr zahtijeva inovaciju ne samo na razini oštrine svoga sadržaja nego i u tretmanu umjetničke forme, odvažnosti eksperimenta i pomicanju svojih granica, tako da ova predstava s novim licem satire pronalazi posebno mjesto u Kerempuhu.

U Hrvatskom putu ka sreći u nečujnoj se napetosti susreću lica sa svojim malim i većim unutarnjim rastrzanostima koja zajedno tvore mikropovijest na sceni. Zastranjenja i odmaci od konvencionalnih obrazaca ponašanja preko napetosti, napora, sumnje i prepreka ka njihovoj realizaciji potenciraju našu autentičnu sputanost. Dok smo u stvarnome životu primorani održavati konvencionalne odnose nauštrb čovjeku imanentnoj sputanosti, u predstavi se bavimo drugom stranom društveno zadate konvencionalnosti, to jest samim otklonom od nje. Tako se u prikazu neizbježnih sastavnica života pronalaze formalni načini u kojima se naše emotivne blokade pretaču u tinjajuću tenziju, a prepoznatljivi se fragmenti svakodnevnice očuđuju kreacijom novoga realiteta.

Nastajući u doba pandemije i neizvjesnosti, oštrih mjera i restrikcija, egzistencijalne krize i straha, 'Hrvatski put ka sreći' otvara nam intimno, ali i politično pitanje sreće koje, rastegnuto kroz veći period prošlosti, ukazuje na vlastitu aktualnost i u ovom nestabilnim i nepredvidljivim vremenima.

U predstavi igraju Nikša Butijer, Nataša Dangubić, Ana Maras Harmander, Marko Makovičić, Jerko Marčić, Karlo Mlinar, Ozren Opačić i Maja Posavec. Dramaturgiju potpisuje Dina Vukelić, scenografiju Zdravka Ivandija Kirigin, a kostimografiju Ana Paulić.

Nakon praizvedbi predstava 'Umri ženski' Marine Vujčić u režiji Rajka Minkovića te 'Predsjednici&ca' Tarika Filipovića i Borisa Svrtana, predstava 'Hrvatski put ka sreći' treća je po redu praizvedba hrvatskih autora u kazalištu Kerempuh od početka ove sezone.

  • +10
Predstava 'Hrvatski put ka sreći' Izvor: Licencirane fotografije / Autor: Ivan Posavec