BIJELA PSINA

Ovaj važni eksponat seli se zbog rekonstrukcije Prirodoslovnog muzeja

  • Autor: I. B./hina
  • Zadnja izmjena 16.04.2022 10:16
  • Objavljeno 16.04.2022 u 10:16
tportal

Izvor: Pixsell / Autor: Patrik Macek/PIXSELL

Zbog rekonstrukcije Hrvatskoga prirodoslovnog muzeja, u utorak, 19. travnja, počet će preseljenje važnog eksponata Zbirke riba - velike bijele psine, na sigurnu lokaciju u prostorima Zagrebačkog velesajma

'Muzej se trenutno nalazi u fazi najveće rekonstrukcije u svojoj povijesti, a preseljenje velikih eksponata ogroman je logistički izazov', istaknula je tim povodom ravnateljica Hrvatskoga prirodoslovnog muzeja Tatjana Vlahović.

Muzej je tijekom protekle dvije godine preselio svu građu u novoizgrađenu čuvaonicu u Novom Petruševcu, jedinu specijaliziranu muzejsku čuvaonicu u Hrvatskoj te u prostore Zagrebačkog velesajma u Novom Zagrebu.

Za preseljenje su ostala dva najveća eksponata - velika bijela psina te golema psina, koje su zbog složenosti postupka do zadnjeg čekale premještaj.

Preseljenje velike psine, Carcharodon carcharias, ulovljene u Jadranskom moru, počinje u utorak, a uskoro se očekuje i preseljenje najvećeg eksponata - goleme psine.

Hrvatski prirodoslovni muzej trenutačno je u fazi obnove vrijedne više od 118 milijuna kuna iz europskih fondova i Grada Zagreba.

"Radovi su u tijeku od prosinca prošle godine, a očekuje se da će završiti do kraja iduće godine kada će građani i posjetitelji grada Zagreba moći uživati u novom sjaju potpuno obnovljene Palače Amadeo na Gornjem gradu", poručuju iz Muzeja.