inicijativa Barbare Bourek

Otvoreno je Virtualno kazalište Zlatka Boureka, digitalna riznica bogatog i raznovrsnog opusa hrvatskog umjetnika

22.04.2022 u 09:56

Bionic
Reading

Jedinstven mrežni kulturni sadržaj, nastao digitalizacijom iznimno bogatog i raznovrsnog umjetničkog opusa hrvatskog umjetnika Zlatka Boureka (1929. Požega - 2018. Zagreb) od ovog tjedna dostupan je javnosti, a realiziran je inicijativom Barbare Bourek te uz potporu Ministarstva kulture i medija RH

Ovaj digitalni format po prvi put je objedinio informacije o umjetniku te prezentirao njegovo umjetničko djelovanje u područjima likovne umjetnosti (slikarstvo, kiparstvo, grafika, ilustracija), kazališta (režija, scenografija, kostimografija, lutkarstvo), crtanog filma i filma.

"Kao jedina nasljednica imala sam veliku želju, ali i odgovornost, da se iznimno bogati umjetnički opus i ostavština mog oca sačuva, sustavno dokumentira i javno prezentira. Sretna sam što smo uspjeli kreirati ovaj jedinstveni mrežni kulturni sadržaj, a u budućnosti se nadam i realizaciji Memorijalnog ateljea u prostoru njegova ateljea na Gornjem gradu", istaknula je Barbara Bourek, akademska slikarica, kostimografkinja i samostalna umjetnica.

Projekt Virtualnog kazališta Zlatka Boureka obuhvaća i edukativni dio; online radionice i predavanja na Akademiji primijenjenih umjetnosti u Rijeci i Umjetničkoj akademiji u Osijeku.

Prvo gostujuće predavanje naziva "Teatar figura/nakaza - karakter i groteska u lutkarstvu" održala je izv. prof. dr. sc. Saša Došen 28. ožujka na Akademiji primijenjenih umjetnosti u Rijeci. Uz predavanje se do 19. travnja održavaju i radionice u Rijeci i Osijeku pod vodstvom izv. prof. dr. sc. Saše Došen, s red. prof. art. Đorđem Jandrićem i doc. art. Barbarom Bourek.

U sklopu radionica studenti će svladati nove kiparske tehnike primjenjive u lutkarstvu, kao i za izradu kostimografske i scenografske rekvizite. Cilj radionica je upoznati i istražiti lutkarski opus Zlatka Boureka te s tim iskustvom razviti vlastita kiparsko - lutkarska djela. Fotografije gotovih studentskih radova bit će objavljene na online platformi Virtualno kazalište.

Platforma Virtualno kazalište Zlatka Boureka dostupna je na ovoj poveznici.