POVIJEST I KNJIŽEVNOST

Otvoren Europski tjedan u Splitu

03.05.2010 u 22:28

Bionic
Reading

Predstavljanjem knjige 'Pričaj mi o Europi', u kojoj se autor Slobodan Prosperov Novak bavi kulturnom baštinom Europe, večeras je u Splitu otvoren Europski tjedan

Slobodan Prosperov Novak rekao je da je tu knjigu, koju je nedavno objavila zagrebačka nakladnička kuća Ljevak, pisao tri godine, a napisao ju je na poticaj Dalibora Brozovića i Tomislava Ladana. 'Oni su od mene zatražili da napišem kratku povijest europske civilizacije. Ova knjiga priča priču o toj civilizaciji', dodao je.

Rekao je kako je veći dio sadržaja knjige posvetio 'različitim Europama': srednjovjekovnoj Europi, Voltaireovoj Europi, slavenskoj Europi. 'U knjizi pričam o kršćanskoj i ateističkoj Europi, ali inzistiram i na Europi trećosti - muslimanskoj, za vrijeme prodora Turaka', dodao je.

Na večerašnjem otvorenju Europskog tjedna u Splitu predstavljene su i izložbe publikacija, plakata, fotografija o djelovanju udruga međunarodne suradnje u Splitsko-dalmatinskoj županiji i Hrvatskoj.

Organizator Europskog tjedna u Splitu je Europski pokret u tom gradu čiji je predsjednik Ivo Grga do 9. svibnja, dokad traju događaji, najavio više okruglih stolova, rasprava i izložaba.