U LJETNOM KINU BAČVICE

Otvoren 15. Festival mediteranskog filma Split

16.06.2022 u 23:59

Bionic
Reading

U Ljetnom kinu Bačvice u četvrtak navečer otvoren je 15. Festival mediteranskog filma Split na kojem je premijerno prikazan dugometražni film glumice i redateljice Nine Violić 'Baci se na pod', te kratki film 'Sprovod' redatelja Šimuna Šituma

Festival je otvorila Nina Violić koja je novinarima prije premijere rekla da su svi uzbuđeni što su na ovom festivalu, što ga otvaraju, da je došla njezina ekipa, a posebno je istaknula kako je s mamom stigao i mali glumac Bruno Frketić Bajić koji prvi put glumi u filmu.

'Sadržaj filma je rašomonski. Uzela sam zadnji trenutak jedne obitelji prije njihovog razdvajanja i pokušala ga staviti iz tri perspektive, odnosno unutra su tri priče. Svaka od tih priča je osobna. Ja sam željela govoriti o tome da ništa što u životu doživimo ne možemo doživjeti objektivno. S filmom ćemo ovo ljeto obići 43 grada. Film sam radila za ljude i bitno mi je da ga ljudi vide', rekla je Violić.

Glumac Goran Bogdan koji je u Split došao sa snimanja Crnoj Gori je rekao da večeras ima tremu s obzirom da je riječ o premijeri i prvom gledanju filma, a da su očekivanja velika. Bilo mu je divno raditi sa svima na filmu, dok je za Ninu Violić rekao da je nježna, pronicljiva, zna što hoće, što radi, a i da pazi na glumce.

'Ovo mi je bilo drugačije iskustvo, osjećao sam se ušuškano i zaštićeno. Kolege su top, maleni Bruno je top, on je veliki glumac i ni po čemu nije mali', izjavio je Bogdan.

Umjetnički direktor FMFS- a Alen Munitić je istaknuo da su svi dugometražni filmovi hrvatske premijere, te da će autoru najboljeg filma u programu 'Ješke' pripasti novčana nagrada od 15 tisuća kuna, najviša u Hrvatskoj za tu kategoriju filma.

Osim toga na FMFS- u gostuju i četiri regionalna festivala, kao i Europska filmska akademija sa svojim kratkim programima, a poseban dio festivala je prilagođen djeci i mladima. U sklopu Ljetnog kina Bačvice će se održati prodajna izložba limitirane edicije postera filmskih klasika koje su kreirali splitski kreativci.

​'FMFS se prvi put održava uz potporu Kreativne Europe, potprograma MEDIA kojim Europska komisija potiče izvrsnost europskih filmskih smotri, a uoči prve projekcije britanski 'The Guardian' svrstao ga je među najbolje ljetne filmske fešte Starog kontinenta', rekao je Munitić.

Tijekom deset dana FMFS-a u Ljetnom kinu Bačvice, na platou ispred Doma mladih, u Kinoteci Zlatna vrata i na Tvrđavi Gripe bit će prikazana 72 filma iz 30 zemalja, održan niz radionica za filmske profesionalce, program za djecu i mlade, te izložba grafika filmske tematike.