u režiji vanje juranić

'Samo kad se smijem' u kinima i multipleksima od četvrtka 23. studenog

22.11.2023 u 11:25

Bionic
Reading

Tihana Lazović i Slavko Sobin glume u priči inspiriranoj istinitim događajima iz hrvatskih crnih kronika

Nakon uspješnih festivalskih projekcija te emotivne zagrebačke svečane premijere, film 'Samo kad se smijem' redateljice Vanje Juranić te producenata Damira Terešaka i Nikoline Vučetić Zečević počinje se prikazivati u kinima i multipleksima od 23. studenog.

Za film o rađanju nasilja u jednom braku i obitelji, redateljica je inspiraciju pronašla u šokantnim slučajevima iz hrvatske svakidašnjice. Čak i prije dolaska u kina, 'Samo kad se smijem' izazvao je veliki interes publike, pa je posebna projekcija u HNK Zadar koja je na rasporedu 30.11. već rasprodana, dok je za večerašnju projekciju u Splitu ostalo još nekoliko ulaznica.

'Priča, iako inspirirana istinitim događajima, je imaginarna, no svijet prikazan u filmu je stvaran. To je svijet obilježen tradicionalnim rodnim ulogama, u kojem se moć unutar obitelji uspostavlja instinktivno kroz različite oblike diskriminacije, otkrivajući nam istinu o strukturama moći općenito', kazala je redateljica Vanja Juranić.

Radnja filma 'Samo kad se smijem' događa se u pitoresknom gradu na obali Jadranskog mora, gdje mladi par Tina (Tihana Lazović) i Frane (Slavko Sobin), žive u savršenom braku. U trenutku kada se Tina odluči izboriti za svoju neovisnost, tragičan događaj zauvijek promijeni njihove živote.

Izvor: Društvene mreže

Emotivna priča o rodno uvjetovanom nasilju privukla je veliku pažnju publike na festivalima u Sarajevu i Puli, gdje je glavna glumica Tihana Lazović osvojila Zlatnu arenu za najbolju žensku ulogu, a film Nagradu Hrvatske mreže neovisnih kinoprikazivača.

Uz Tihanu Lazović i Slavka Sobina, u glumačkoj ekipi filma su i Jasna Đuričić, Elodie Paleka, Marina Redžepović, Stojan Matavulj, Stipe Radoja, Nadine Mičić, Iva Jerković, Ivan Čuić, Filip Radoš, Gloria Dubelj, Mirela Brekalo, Maruška Aras i Aneta Grabovac. Redateljica Vanja Juranić ujedno je i montirala film, a scenarij je napisala zajedno s Elmom Tataragić. Direktor fotografije je Danko Vučinović, kostimografkinja Lidija Sertić, a skladateljica Janja Lončar.

'Samo kad se smijem' počinje se prikazivati u kinima i multipleksima od 23. studenog. Ujedno će biti organizirane i posebne projekcije po gradovima, pa će ekipa filma gostovati u Splitu (22. 11.), Šibeniku (25. 11.), Koprivnici (26. 11.), Zadru (30. 11.), Slatini (1. 12.), Našicama (2. 12.) i Rijeci (4. 12.).

'Samo kad se smijem' producirao je Damir Terešak, odnosno Maxima film, dok je koproducent srbijanski Biberche productions s producenticom Nikolinom Vučetić Zečević. Proizvodnju filma podržao je Hrvatski audiovizualni centar (HAVC).

Tportal je i na WhatsAppu

Želite dobivati najvažnije vijesti dana na WhatsApp: Zapratite tportalov kanal OVDJE i kliknite 'Prati'