25. studenog

Ženski glasovi, priče, aktivizam: Otvaranje Ženskog filmskog festivala

20.11.2023 u 00:06

Bionic
Reading

S velikim zadovoljstvom Milijarda ustaje najavljuje pokretanje Ženskog filmskog festivala - Kuća ženskog filma, jedinstvenog događaja koji će predstaviti raznolike i snažne glasove redateljica iz Europe. Festival će započeti 25. studenog, na Međunarodni dan borbe protiv nasilja nad ženama i nastavit će se tijekom cijele godine mjesečnim projekcijama i raspravama o temama vezanim uz žene, umjetnost, ljudska prava i socijalnu pravdu

Festival je otvorena kuća filma, sigurno mjesto za kreativnost i propitivanje položaja žena u filmu, stoji u najavi.

Festival je nadahnut globalnim pokretom Milijarda ustaje protiv nasilja nad ženama i djevojčicama/One Billion Rising for Freedom, koji ima za cilj okončati nasilje nad ženama i djevojčicama kroz umjetnost, prosvjed, pobunu i solidarnost. Pokret je inicirala V ( Eve Ensler), autorica 'Vagininih monologa', i proširio se na više od 200 zemalja od 2011. godine. U Hrvatskoj i regiji kampanju koordinira Rada Borić.

Festival nije samo platforma za umjetnički izraz već i prostor za umrežavanje, prijateljstvo i suradnju među aktivisticama, umjetnicama, edukatoricama i građankama koje dijele viziju slobodnog i pravednijeg društva. Počašćene smo što surađujemo s Francuskim institutom u Hrvatskoj, Udrugom Domino, Briselskim filmskim festivalom Elles Tournent - Dames draaien, Međunarodnim ženskim filmskim festivalom.

Također smo zahvalne našim ostalim partnerima i pokroviteljima poput Kulturno informativnog centra (KIC), Centra za kulturu i mlade Ribnjak, Centra za kulturu Trešnjevka, Urania - prostor kreacije, MSU, Francuskom Institutu, ZFF (Zagreb film festivalom).

Predstavljanje programa 'Milijarda ustaje protiv nasilja nad ženama – za slobodu' održat će se u kinu Kulturno informativnog centra 27. studenoga 2023. godine u 19 sati gdje će se prikazati film 'Ustanak za slobodu' (27 minuta) autorice Danijele Stanojević. Film prati događanja koja su se 11. i 14. veljače 2022. godine održalo na Cvjetnom Trgu u Zagrebu, te u Zagrebačkom plesnom centru. Sudjelovat će autorica filma Danijela Stanojević, Rada Borić, Sanja Cesar (CESI) kao i predstavnice ženskih udruga i umjetnice/i sudionice/i Milijarde ustaje.

Raspored događanja:

• 20:00 - Okupljanje i dobrodošlica. Otvaranje - Danijela Stanojević, umjetnička direktorica festivala i producentica Milijarde ustaje protiv nasilja nad ženama i djevojčicama

• 20:15 - Rasprava o situaciji na ADU (Akademiji dramske umjetnosti) uz sudjelovanje Mirana Kurspahića, redatelja; Ane Dasović, urednice i Dunje Bonacci Skenderović, neovisna konzultantica.

• 21:00 - Projekcija filma: Julien u sredini (Jusqu’à la garde), Francuska, 2017, drama, triler.

Julien u sredini je napeta i uzbudljiva drama o obiteljskom nasilju, u režiji Xaviera Legranda i s Léom Drucker, Denisom Ménochetom i Thomasom Gioriom u glavnim ulogama. Priča je to o Miriam i Antoineu, razvedenom paru koji se bore za skrbništvo nad sinom Julienom, koji postaje pijun u njihovom sukobu. Film je osvojio Srebrnog lava za režiju na Venecijanskom filmskom festivalu 2017.godine. https://zff.hr/distribution_movies/julien-u-sredini/