ČUDO OD DJETETA

Osmogodišnja kći Zmage Jelinčiča izlaže u Zagrebu

20.03.2012 u 12:11

Bionic
Reading

Crteži muških i ženskih aktova osmogodišnje slovenske umjetnice Aleksandre Tise Jelinčič Plemeniti pokazuju veliki umjetnički talent, a od četvrtka se njezinih 14 radova predstavlja i u Zagrebu

Aleksandra Tisa Jelinčič Plemeniti prošle je godine bila jedna od glavnih medijskih tema u Sloveniji i Srbiji jer je u svibnju, kao sedmogodišnjakinja, imala prvu međunarodnu izložbu u beogradskoj galeriji Progres. Razlog tome nije njezin otac, desničarski političar i predsjednik Slovenske nacionalne stranke Zmago Jelinčič, poznat po svojoj politici netrpeljivosti prema useljenicima, već je razlog Tisin neosporni slikarski talent kojim su oduševljeni i najstroži likovni kritičari.

Zmago Jelinčič Plemeniti rekao je za medije kako je njezin talent na svjetlo dana isplivao u prvom razredu osnovne škole zbog čega su je upisali na dodatne satove crtanja za djecu koji su joj brzo dosadili. Tisa je inzistirala da se upiše u slikarsku školu za odrasle, jer bi radije slikala nego se igrala.

Njezin učitelj, cijenjeni slovenski slikar Zmago Modic već je kod prvog crteža uočio drukčiji smisao za perspektivu i odlučio djevojčicu uključiti u skupinu odraslih u kojoj se, između ostalog, crtaju i muški aktovi. Mnogi pri pogledu na njezine crteže pomisle odakle djevojčici interes za golo muško tijelo, a ne za portrete, životinje, cvijeće ili pejzaže.

Njezin otac objašnjava da su aktovi koje je djevojčica nacrtala dio studijskog programa za likovnu akademiju te da ih je slikala u sklopu slikarske škole što se vidi i u pozama likova. Osim aktova, Tisa crta i druge motive, a slika i ulja na platnu.

Većina medija u našem susjedstvu je, u činjenici da osmogodišnjakinja ima prvu samostalnu izložbu i još k tome u inozemstvu, prepoznala umjetničko 'čudo od djeteta'.

Njezini crteži su sugestivni te imaju umjetničku snagu i ekspresivnost blisku jednom od najpoznatijih crtača ljudske figure, austrijskom umjetniku s početka 20. stoljeća Egonu Schileu

Mlada umjetnica kaže kako joj crtanje predstavlja zabavu i dok je tako, nastavit će crtati. Od svojih roditelja, oca Zmage i majke Monike ima punu podršku, kao i od svog učitelja slikanja Zmage Modica te mnogih kritičara koji su pisali o njezinu talentu. Hoće li se njezina nadarenost razviti u veliku umjetničku karijeru, teško je i nezahvalno prognozirati.

Izložba se otvara u četvrtak, 22. ožujka, u 19 sati u Galeriji Laval Nugent u Opatičkoj 2 na Gornjem gradu u Zagrebu i ostaje otvorena do utorka, 3. travnja.