PONOVNO PROBLEMI

Osječkom HNK-u sredstva smanjena za četiri milijuna

23.01.2015 u 10:35

Bionic
Reading

Hrvatsko narodno kazalište u Osijeku koje djeluje više od 110 godina ponovno se našlo pred velikim problemima jer su mu financijska sredstva smanjena za četiri milijuna kuna, zbog čega se osječki kazalištarci s pravom boje hoće li ta ustanova uopće opstati, istaknula je u četvrtak u Osijeku glavna tajnica Sindikata djelatnika u kulturi Ljubica Pilić

Na poticaj Sindikata djelatnika u kulturi, u četvrtak je održan sastanak osječkih kazalištaraca, Uprave, Osječko-baranjske županije, na kojem su svi nazočni izrazili ogorčenost.

Nijedno kazalište u Hrvatskoj nije u takvoj situaciji, rekla je Pilić i prozvala one koji odlučuju o financiranju te nacionalne kazališne kuće da 'vode brigu da se radi o kulturnoj djelatnosti važnoj za cijelu istočnu Hrvatsku'.

Smanjenje od četiri milijuna kuna odnosi se na smanjenje od dva milijuna kuna koje u proračunu nije osigurao grad Osijek, jedan od osnivača, pa je na temelju ugovora o zajedničkom financiranju u 50-postotnom odnosu i Osječko-baranjska županija, koja je drugi osnivač, novac za HNK smanjila za dva milijuna kuna. Prošle su godine suosnivači za kazalište osigurali po 12 milijuna i 700 tisuća kuna.

Postavlja se pitanje, rekla je Pilić, hoće li HNK, ako se isplate plaće, ostati bez struje i hoće li imati novca za program, ali i mnoga druga pitanja. Istaknula je pritom da je takav odnos prema kulturi u Osijeku nedopustiv.

Glumica Sandra Lončarić-Tankosić upozorila je na opravdanu bojazan od rasipanja ansambla. Podsjetila je da se Osijek priprema za kandidaturu za Europsku prijestolnicu kulture 2020. godine pa je sama pomisao o onome što se može dogoditi osječkome HNK gotovo nezamisliva.

Budući da predstavnici grada nisu bili na sastanku, predstavnici Sindikata djelatnika u kulturi i djelatnici HNK otišli su nakon toga na razgovor s osječkim dogradonačelnikom Vladimirom Hamom.

Poslije razgovora zatvorenog za javnost, Ljubica Pilić izjavila je da je 'mnogo optimističnija jer se naziru načini rješavanja problema'.

Dogradonačelnik Ham istaknuo je kako će HNK u siječnju i veljači dobiti iste dotacije te da u ožujku slijedi rebalans kojim bi se za HNK osigurao novac, kojeg će očito biti manje nego prošle godine.

Očekujemo da će Ministarstvo kulture također priskočiti u pomoć, rekao je Ham te dodao da su u tijeku pregovori o kolektivnom ugovoru.

Usto se očekuje raspisivanje natječaja za intendanta osječkoga kazališta jer sadašnjem obnašatelju te dužnosti Miroslavu Čabraji mandat istječe u veljači.

Osječki HNK i prošle je godine bio u krizi jer se osnivači nisu mogli dogovoriti tko će biti intendant pa je Ministarstvo kulture na temelju promijenjenog Zakona o kazalištima imenovalo obnašatelja dužnosti.