BEZ INTENDANTA

Osječki HNK ponavlja zagrebački slučaj

25.10.2013 u 14:51

Bionic
Reading

Članovi Kazališnog vijeća HNK-a u Osijeku nisu se uspjeli dogovoriti oko kandidata prijavljenih na natječaj za intendanta, te će se natječaj vjerojatno morati raspisati i treći put.

Na ponovljeni natječaj za intendanta HNK-a u Osijeku prijave je poslalo četvero kandidata – dosadašnji ravnatelj Božidar Šnajder, čiji mandat ističe 10. prosinca, bivši intendant HNK Željko Čagalj, koji je tu funkciju obavljao punih 12 godina, od 1993. do 2005., a bio je i direktor Bizovačkih toplica, diplomirana ekonomistica Dražena Vrselja, koja je od 1995. upraviteljica Odjela marketinga i prodaje osječkog HNK, te osječki arhitekt i scenograf Tomislav Prgomet, koji se već ranije prijavljivao na natječaje za intendanta te kazališne kuće.

No, problemi su započeli već prije početka sjednice, kada je otkriveno da je petom članu Vijeća Berislavu Puškariću, predstavniku ansambla HNK-A, mandat istekao još prije dvije i pol godine i da ne može glasati. A zatim su nakon trosatnog vijećanja dvoje članova pročelnica Odjela za kulturologiju Sveučilišta J. J. Strssmayer Jasmina Lovrinčević i ravnatelj Glazbene škole Franje Kuhača Josip Uglik (predstavnici Županije) glasali za dosadašnjeg ravnatelja Šnajdera, dok su književnik Davor Špišić i ravnatelj Muzeja Slavonije u Osijeku Grgur Marko Ivanković (predstavnici Grada) bili suzdržani.

Na pitanje što sada slijedi, Jasmina Lovrinčević, predsjednica Kazališnog vijeća osječkog HNK-a, odgovorila je da će se raspisati novi natječaj, no prije toga će se dokumenti morati usuglasiti s odredbama novog Zakona o kazalištima koji predviđa da u KV-u sjede najmanje dva, a ne jedan predstavnik zaposlenika te će se morati mijenjati i Statut HNK, što će sigurno odužiti postupak.

'Ne može se procijeniti kada će usuglašavanje s novim Zakonom o kazalištima biti završeno, ali ta pravna procedura sigurno traje neko vrijeme, no požurit ćemo postupak kako bi što prije raspisali novi natječaj', tvrdi Jasmina Lovrinčević. Na pitanje koliko će izbor novog intendanta HNK-a odrediti dvojna politička situacija s obzirom na vlasničke udjele osnivača i suvlasnika Grada i Županije u omjeru 50 prema 50 (u Gradu je na vlasti HDSSB s partnerima, a u Županiji koalicija u kojoj je niz stranaka – SDP, HNS, HDZ, Laburisti..), Jasmina Lovrinčević je rekla 'da želi vjerovati da je izbor intendanta osječkog kazališta pitanje kvalitete, a ne političke odluke, i da će se novi intenadant izabrati na temelju kvalitetnog programa, bez upliva politike'.

Također nas je zanimalo što slijedi u slučaju ako se ni na trećem natječaju ne izabere intendant i da li će tada, kako se već govori u osječkim kuloarima, morati intervenirati ministrica kulture, no po njenom mišljenju 'intervencija ministrice kulture nije moguća'. 'Ne treba prejudicirati da se neće izabrati intendant, zaista vjerujem da će se situacija riješiti, jedino ne znam u kojem vremenskom okviru', zaključila je predsjednica Kazališnog vijeća.

To zapravo znači da će najveća osječka kulturna institucija s 200 zaposlenih morati pričekati još neko vrijeme na izbor novog intendanta, jer kao što je poznato pravna procedura nije ni lak ni jednostavan postupak, a ako se tome pribroji politički faktor i razna lobiranja, te Novogodišnji praznici i svečarska atmosefra, tada je jasno da se do proljeća neće riješiti izbor za šefa tog kazališta.