PREMINUO ZVONIMIR MILČEC

Oproštaj od omiljenog zagrebačkog dječjeg pisca

17.04.2014 u 17:34

Bionic
Reading

Danas je u Zagrebu u 76. godini života preminuo hrvatski književnik Zvonimir Milčec, najpoznatiji po knjigama za djecu: 'Zvižduk s Bukovca', 'Posljednji zvižduk', 'Priča o novinama' i 'Tajna krvavog nosa', prenosi Večernji list

Jedan od najistaknutijih hrvatskih pisaca, Zvonimir Milčec rodio se 3. rujna 1938. u Zagrebu, gdje se i školovao.

Radio je kao reporter, kolumnist, urednik izdanja i pomoćnik glavnog urednika u Večernjem listu te kao glavni urednik dvotjednika Zagrebački trg. Skoro deset je godina radio na mjestu stalnog kolumnista Jutarnjeg lista te nakon toga kao kolumnist Večernjeg lista.

Svoju bogatu karijeru zaokružio je brojnim nagradama.

Pored toga što je velik dio svoje karijere radio kao novinar, bio je najpoznatiji ipak kao pisac nekoliko djela, od kojih treba izdvojiti ponajviše djela za djecu: 'Zvižduk s Bukovca' 'Posljednji zvižduk', 'Priča o novinama' i 'Tajna krvavog nosa'.

Knjige su mu prevođene na ruski, poljski, engleski i njemački, a neke su poslužile kao predlošci za televizijske dokumentarne serije, igrano-dokumentarne filmove i kratke umjetničke filmove.

Osim kao omiljenog dječjeg pisca, pamtit ćemo ga i po temama kojima je opisivao rodni Zagreb. Na više je načina pokušao pokazati koliko je vezan uz Zagreb i koliko mu znači: sudjelovao je u inicijativi podizanja spomenika Mariji Jurić Zagorki, te je objavio i knjigu feljtona 'Pozdrav iz Zagreba'. Bio je jedan od nacitiranijih Zagrepčana.