NAJOPAKIJE KNJIŽEVNE HEROINE

One su neobične i pobjeđuju unatoč okolnostima

Bionic
Reading

Helen Wan, kolumnistica Huffington Posta, objašnjava kako voli snažne, oštroumne, drske i uporne književne heroine, koje na kraju 'pobjeđuju', unatoč izgledima. Prenosimo njen popis ženskih superjunakinja iz romana

Katniss Everdeen, 'Igre gladi', Suzanne Collins
U okrugu 12, šesnaestogodišnja Katniss Everdeen brine se za majku i sestru otkad im je otac umro u rudarskoj nesreći kad je imala 11 godina. Od 12. godine ona je više nego jednom stavila svoje ime u kutiju za izvlačenje danaka, osvajajući time pravo na dodatno žito i ulje za svoju obitelj. Usto, prehranjuje obitelj nezakonito loveći hranu u šumi izvan okruga. 'Rasturila' je koncept 'Igara gladi', nemilosrdnog natjecanja u kojem svaki natjecatelj, ili posvećenik, pokušava ubiti ostale dok samo jedan ne preživi.

Esther Greenwood, 'Stakleno zvono', Sylvia Plath
U ovom briljantnom književnom klasiku, spisateljica jasno demonstrira kako nije neophodno za glavnu junakinju da bude dopadljiva i simpatična. U priči bez sretnog kraja, nemoguće je ne suosjećati s njezinom izolacijom, potonućem u ludilo i s idejom da takav talent rapidno propada.

Lorene Cary, 'Black Ice', Lorene Cary

Prekrasno napisani dirljivi memoari Lorene Cary, prve afričko-američke ženske studentice na prestižnoj bjelačkoj školi St. Paul u New Hampshireu, o njezinu životnom putu: 'Navijala sam za Cary, strankinju u ekstremno privilegiranoj i ekstremno neprijateljski nastrojenoj okolini, od prve stranice', kazala je Wan.

Marianne Dashwood, 'Razum i osjećaji', Jane Austen
Riječ 'neukrotiva' definitivno je izmišljena za Marianne. Bilo da potiče lavinu tračeva otvoreno loveći kretena Willoughbyja, lutajući po oluji što je rezultiralo gotovo fatalnim ishodom, samo da bi je dramatično spasio pukovnik Brandon, Marianne nikad ne obraća pažnju na to što drugi misle o njoj te živi strastveno do samih granica i preko njih.

Lisbeth Salander, 'Muškarci koji mrze žene', Stieg Larsson
Voljeli ili mrzili trilogiju, ne može se poreći da je tetovirana, asocijalna, androgina antiheroina jedna od najopakijih junakinja suvremenog doba. Otmica, stavljanje u okove, sodomiziranje i ucjenjivanje službenog sadističkog pravnog skrbnika i silovatelja, bili su cijena njene neovisnosti.

Tess McGill u 'Zaposlenoj djevojci'
Ok, priznaje kolumnistica, 'Zaposlena djevojka' je film, ali kako s popisa izostaviti originalnu 'fajtericu' i opaku zaposlenu djevojku koja bez ironije tvrdi: 'Imam glavu za biznis i tijelo za grijeh'? Također je legendarna njena izjava upućena dečku: 'Nisam odrezak, ne možeš me samo naručiti!' Njen lik posveta je svim zaposlenim djevojkama koje su uspjele u 'muškom svijetu'.