U RIJEČKOM HNK-U

Oliver Frljić predstavio program i suradnike

  • Autor: tportal.hr/Hina
  • Zadnja izmjena 21.07.2014 14:16
  • Objavljeno 21.07.2014 u 13:54
.

.

Izvor: Pixsell / Autor: Davor Puklavec

Novi intendant HNK Ivana pl. Zajca u Rijeci Oliver Frljić predstavio je program sljedeće kazališne sezone i svoje suradnike, odnosno ravnatelje ansambala, istaknuvši pritom da je za njega preuzimanje dužnosti intendanta velik izazov i radost

Prvi Frljićev suradnik i glavni dramaturg kazališta bit će Marin Blažević koji će uz tu funkciju obnašati i funkciju ravnatelja Opere. Dužnost ravnateljice Hrvatske drame preuzet će Magdalena Lupi, a Leonora Surian Talijanske drame. Jedini od dosadašnjeg ravnateljskog tima koji će ostati na svojoj poziciji je ravnatelj Baleta Ronald Savković. HNK će, rekao je Blažević, voditi suradnički te će njihovo djelovanje vrlo često biti međusobno prožeto.

Najavljujući iduću sezonu, Blažević je istaknuo da je njezin moto Gavellina tvrdnja 'nemati kazalište znači biti prazna, nesvjesna gomila...'.

Hrvatska drama ove će sezone premijerno postaviti dramu 'Hrvatski Faust' Slobodana Šnajdera, najavio je Frljić koji će predstavu i režirati, dok je njezin dramaturg Blažević.

U pripremi su i premijerne izvedbe autorskoga projekta Olje Lozice 'Vincent' te Orwellova 'Životinjska farma' u režiji Andrasa Urbana

Hrvatska i Talijanska drama zajedno će postaviti 'Pinocchia' u režiji Elvije Nacinovich, a na otvaranju sezone 1. listopada, premijerno će se na sceni HNK izvesti 'Don Quijote', predstava odigrana ovoga ljeta na otvorenom u sklopu festivala Riječke ljetne noći.

Talijanska drama samostalno priprema predstavu 'Le fatiche di Pseudolus' po motivima Plauta, a o još jednom njihovu premijernom naslovu se još pregovara.

Opera će premijerno izvesti 'Jevgenija Onjegina' Petra Iljiča Čajkovskog, komornu, studijsku inačicu opere 'Carmen' te eksperimentalni projekt izvedbe oratorija 'Oedipus Rex' Igora Stravinskog i programa temeljenog na skladabama Milka Kelemena u izvedbi Dunje Vejzović te operu 'Don Giovanni' W. A. Mozarta u režiji Erika Soederbloma

Balet priprema premijere 'Barok-baleta' na glazbu Vivaldija i Haendela te 'Carmen i Šeherezade' Ščedrina i Rimski-Korsakova. Kako je najavio Blažević, od ove sezone uvodi se institucija glavnog gosta dirigenta tijekom jedne sezone, a ove će to biti Ville Matvejeff iz Finske, koji će ravnati izvedbama 'Oedipusa Rexa' i 'Don Giovannija' te još nekoliko koncerata.

Gradonačelnik Vojko Obersnel objasnio je da je Frljićevo preuzimanje dužnosti sedam mjeseci prije formalnoga završetka mandata Nade MatoševićOrešković inicirao grad, ocijenivši da je nelogično da se funkcija preuzima u sredini sezone.

Govoreći o njezinoj intendanturi, Obersnel je kazao da je vrlo uspješno brodila kroz teškoće te zajedničkim naporom s gradskom upravom postigla da gledatelji ne osjete učinke gospodarske krize. Poželio je Frljiću uspješan mandat.

Nada Matošević Orešković kazala je da su svi rezultati tijekom njezina dva mandata, od 2007. godine do sada, ostvareni zahvaljujući požrtvovnost svih u kazalištu. Istaknula je da je tijekom tog razdoblja izvedeno 2119 programa a pratilo ih je 729.662 posjetitelja.

Frljić je, odgovarajući na pitanje novinara, kazao da će nastaviti svoje redateljske projekte izvan riječkoga HNK. Time riječkom HNK-u namjerava osigurati koprodukcije i omogućiti predstavljanje na regionalnoj i međunarodnoj sceni.

Naglasio je da će on i Blažević sve redateljske i dramaturške projekte u riječkom HNK obavljati bez naknade, pokazujući time socijalnu osjetljivost.

Poslušajte podcast Crna rupa

Pratite nas na društvenim mrežama:

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!