sutra

Održava se javna tribina 'Ljubav prema materinskom jeziku'

04.12.2023 u 11:56

Bionic
Reading

O prijedlogu novog Zakona o hrvatskom jeziku i ostalim jezikoslovnim temama raspravljat će se u utorak na tribini Ljubav prema materinskom jeziku u organizaciji Centra tolerancije

Koliko nas određuje govor koji smo čuli u ranom djetinjstvu i njime bili identitetski oblikovani? U kakvu su odnosu hrvatski dijalekti prema standardnom hrvatskom jeziku? Što je 'Zlatna formula hrvatskoga jezika ča-kaj-što'?

Na ova će pitanja odgovore dati javna tribina Ljubav prema materinskom jeziku u utorak, 5. prosinca u 19 sati u Knjižnici i čitaonici Bogdana Ogrizovića u Preradovićevoj 5 u Zagrebu.

Zašto je UNESCO 1999. godine utemeljio Međunarodni dan materinskog jezika? Što je hrvatski jezik, a što hrvatski mjesni govor? Koja je svrha Zvučnoga atlasa hrvatskih govora?

O ovim će pitanjima izlagati: Velimir Piškorec, redoviti profesor na Katedri za njemački jezik Filozofskoga fakulteta u Zagrebu, Barbara Štebih Golub, znanstvena savjetnica u Institutu za hrvatski jezik i jezikoslovlje, Tvrtko Zebec, znanstveni savjetnik u Institutu za etnologiju i folkloristiku, Vera Grgac, hrvatska pjesnikinja. Moderatorica tribine i izlagačica je Ivana Kurtović Budja, voditeljica Odjela za dijalektologiju u Institutu za hrvatski jezik i jezikoslovlje.

Teme razgovora bit će i jezik kao nematerijalna kulturna baština, prijetnje izumiranja pojedinih jezika, u tom kontekstu i hrvatskoga, kao i prijedlog novoga Zakona o hrvatskom jeziku.

Ova je tribina dio ciklusa Snaga ljubavi koji organizira Centar za promicanje tolerancije i očuvanje sjećanja na holokaust. Projekt je sufinanciran sredstvima Grada Zagreba.