DAN MUZEJA

Održan performans 'Meštrović - Nova dimenzija'

19.05.2011 u 15:52

Bionic
Reading

U splitskoj Galeriji Meštrović održana je projekcija i multimedijalni performans u sklopu Međunarodnog dana muzeja u kojima su prikazane dosad nepoznate fotografije iz života Ivana Meštrovića

Projekt su predstavili ravnatelj Galerije Meštrović Andro Krstulović Opara i kustosica Zorana Jurić. Glavni dio performansa je bila projekcija javnosti dosad nepoznatih fotografija Meštrovićevih radova i prizora iz njegovog privatnog života. Novootkrivene fotografije su dio bogate muzejske građe najvećeg hrvatskog kipara.

Na fotografijama koje je većim dijelom snimio sam Ivan Meštrović prikazane su njegove skulpture, reljefi i crteži, a snimljen je i proces njihovog nastanka. Zanimljiviji dio projekcije su bili snimljeni prizori iz njegovog privatnog života, putovanja obitelji Meštrović, primjerice put u Egipat, na Bliski istok, u Kambodžu i Italiju. Najdojmljivija je serija Meštrovićevih fotografija portreta iz raznih faza njegovog života, od studentskih dana u Beču do zrele dobi.

Autorica projekta Zorana Jurić, kustosica Galerije Meštrović, projekciju je popratila klasičnom glazbom koju je Meštrović inače slušao i volio. Nakon projekcije u vrtu Galerije Meštrović prisutni su proveli još neko vrijeme u druženju i neobaveznom razgovoru.

Ovaj društveni događaj je vjerojatno uvod u još jedno dinamično ljeto te kulturne institucije koja je u protekle dvije godine bila domaćin dijela glazbenog i likovnog programa tradicionalnog Splitskog ljeta.