PLESNE UDRUGE:

'Odlukom o pripajanju ZPC-a ZKM-u uništava se plesna scena'

26.04.2016 u 14:24

Bionic
Reading

Udruga plesnih umjetnika Hrvatske (UPUH) i Udruga profesionalnih plesnih umjetnika PULS pozvali su nadležne da se očituju o dodjeli prostora Zagrebačkog plesnog centra (ZPC) na korištenje Zagrebačkom kazalištu mladih (ZKM), upozoravajući da se ignoriranjem mišljenja struke kao i podrške šire umjetničke, kulturne i akademske zajednice, ZPC-u 'potpisuje smrtna presuda'

Odlukom zagrebačkoga gradonačelnika Milana Bandića o pripajanju ZPC-a ZKM-u 'ukida se središnje mjesto za suvremenu plesnu umjetnost u Hrvatskoj i uništava plesna scena', upozorili su u ponedjeljak UPUH i PULS na izvanrednoj konferenciji za novinare.

Članica UPUH-a Zrinka Užbinec podsjetila je na podatke koji, kako smatra, najbolje pokazuju da plesna scena u Hrvatskoj ima dugogodišnju tradiciju. Plesna scena koju čini 250 umjetnica i umjetnika u 24 organizacije, lani je u Zagrebu ostvarila oko 260 profesionalnih predstava, napomenula je. U posljednjih šest godina, dodala je, sudjelovali su u 312 međunarodnih projekata u 40 država na pet kontinenata, ali i u 17 europskih projekata što govori o produktivnosti i kvaliteti.

Užbinec je upozorila da je Grad odluku donio bez njihove suglasnosti. 'Do sada je ZPC bio namijenjen plesu, a Zaključkom o dodjeli prostora na korištenje ne štiti se plesni prostor. U onom momentu kada se pripojimo ZKM-u, a navedeno je da će se prostor koristiti prema potrebama ZKM-a, gubimo autonomiju', kazala je Užbinec.

Ocijenila je da tom odlukom postaju ovisni o volji ravnatelja ZKM, 'što se danas ne doima lošim, međutim kad ravnateljici istekne mandat ZPC neće znati što može očekivati'.

Zatražili su da se hitno zaustavi proces pripajanja, kao i javno očitovanje gradonačelnika, pročelnika Ureda za obrazovanje, kulturu i sport Ivice Lovrića, i ravnateljice Zagrebačkog kazališta mladih, članice i nekadašnje predsjednice Udruge plesnih umjetnika Hrvatske Snježane Abramović Milković.



Branko Banković
je u ime Udruge plesnih umjetnika kazao kako se pripajanjem ugrožava autonomnost i neovisnost struke te se plesnu umjetnost marginalizira i stavlja u inferiornu poziciju naspram ZKM.

'U zaključku stoji da će ZKM koristiti ovaj prostor za potrebe organiziranja, provedbe vlastitih programa i ostvarivanja programske suradnje s drugim ustanovama u kulturi, a nigdje ne stoji da mu je prva i osnovna namjena suvremeni ples', rekao je.

Ana Kreitmeyer članica UPUH-a ocijenila je da odlukom o pripajanju gradonačelnik i grad u potpunosti zanemaruju mišljenje struke i prijedlog modela funkcioniranja ZPC-a koji je struka predložila.

'Prije sedam godina gradonačelnik je kinu Lika dodijelio 36 milijuna kuna za obnovu i prenamjenu plesnoj zajednici. Gubitkom autonomije ne vraćamo se samo sedam godina unazad, nego gubimo mnogo više', ističe Kreitmeyer.

Nikolina Medak
, predstavnica Udruge profesionalnih plesnih umjetnika PULS i studentica završne godine Akademije dramske umjetnosti, smatra kako je nužno da plesni umjetnici imaju vlastiti prostor za razvoj. Plesna umjetnost kao i ostale, zaslužuje i treba svoj prostor da bi mogla doprinositi hrvatskoj kulturnoj sceni, napominje Medak.

'Ovim bismo ostali bez jedinog autonomnog mjesta orijentiranog na produkciju, prezentaciju, distribuciju i umrežavanje suvremenog plesa u gradu, regiji i državi. Time se novim generacijama umjetnika onemogućuje da po završetku školovanja stečena znanja primijene u praksi. Nema garancije da ples tu neće postati 'gostojuća umjetnost' te izgubiti svoj prostor istraživanja i slobodnog napredovanja', kaže Medak.

Kazala je kako su ih podržali iz Ureda predsjednice Republike Hrvatske, kolege iz ZKM-a, Akademija dramske umjetnosti, Škola suvremenog plesa Ana Maletić, Hrvatska zajednica samostalnih umjetnika, Hrvatsko društvo hrvatskih baletnih umjetnika, likovni umjetnici i drugi.

Zagrebački gradonačelnik u nedjelju je rekao da se ZPC pripaja ZKM-u zbog racionalizacije poslovanja te da 'sadržaj može biti samo bolji'.