PO UKUSU INTENDANTICE

Odabrani ravnatelji Drame, Opere i Baleta HNK-a Zagreb

10.12.2014 u 08:59

Bionic
Reading

Kazališno vijeće Hrvatskog narodnog kazališta u Zagrebu na sjednici u utorak jednoglasno je za ravnatelje ansambala Drame, Opere i Baleta zagrebačke nacionalne kuće odabralo Ivicu Buljana, Nikšu Barezu i Leonarda Jakovinu, a novim poslovnim ravnateljem kazališta imenovan je Dorijan Naletina.

Na sjednici Vijeća, koje ima sedam članova, bilo ih je petero: Duško Ljuština i Snježana Abramović Milković (u ime Grada Zagreba), Vladimir Stojsavljević i Krešimir Seletković (u ime Ministarstva kulture), te Saša Ivaci (u ime Opere HNK). Oni su jednoglasno odabrali kandidate koje je predložila intendantica Dubravka Vrgoč.

"Riječ je o priznatim kazališnim umjetnicima istaknute europske karijere, koji su nastupali na brojnim europskim pozornicama i upravo zbog toga sam ih i predložila, kako bismo zajedno od HNK-a Zagreb napravili pravi europski teatar", kazala je Vrgoč za Hinu.

Natječaj je 26. studenoga raspisala intendantica Vrgoč, nakon što je Kazališno vijeće u rujnu, na traženje Ministarstva kulture, poništilo prethodni natječaj jer Pravna služba HNK-a prilikom njegova raspisivanja nije uzela u obzir izmjene Zakona o visokom obrazovanju.

Za poslovnog ravnatelja kazališta tražile su se tri godine iskustva, a za ravnatelje Opere, Drame i Baleta po pet godina iskustva. Svima je uvjet bila visoka stručna sprema, znanje jednog stranog jezika te da su istaknuti umjetnici.

Na natječaj otvoren do 4. prosinca za poziciju ravnatelja Drame HNK prijavila su se dva kandidata a odabran je "kazališni redatelj reprezentativne europske karijere" Ivica Buljan.

Za poziciju ravnatelja Opere jedina je prijava bila ona maestra Nikše Bareze, "poznatog na većini europskih pozornica", dok je "mladi baletni umjetnik koji pleše već godinama na berlinskim pozornicama" Leonard Jakovina za ravnatelja Baleta HNK odabran među dva kandidata.

Za poziciju poslovnog ravnatelja kazališta javilo se jedanaest zainteresiranih kandidata, a odabran je ekonomski analitičar s iskustvom u koordinaciji projekata Dorijan Naletina.

"Jako sam sretna što nakon tri mjeseca i devet dana, koliko sam u kazalištu, konačno dobivam pomoćnike", kazala je Vrgoč, napomenuvši kako je ipak dokazala da se "i to može", jer je kazalište čitavo to vrijeme normalno funkcioniralo.

Istaknula je kako je riječ o ljudima s kojima dijeli viziju budućnosti središnje hrvatske nacionalne kazališne kuće i koji će joj pomoći napraviti od zagrebačkog HNK "značajno europsko kazalište"

"Svi su odabrani na moj prijedlog, što mislim da je i u redu, jer svaki bi intendant trebao imati priliku raditi sa vlastitim ljudima. Sada ćemo, u punom sastavu, ostvariti program koji je pred nama i predstaviti HNK Zagreb kao jedan od značajnijih europskih teatara", poručila je Vrgoč.

Novi ravnatelji funkcije preuzimanju 15. prosinca.