1415 prijavljenih

Odabrani filmovi za Filmsku reviju mladeži i Four River Film Festival

21.07.2021 u 14:02

Bionic
Reading

Od 1415 prijavljenih filmova njih 84 će se od 7. do 11. rujna prikazati u Karlovcu, u suorganizaciji Hrvatskog filmskog saveza i Kinokluba Karlovac, u natjecateljskim programima 26. Filmske revije mladeži i 14. Four River Film Festivala

Ana Đordić, članica selekcijske komisije uz Boška Piculu i Dinku Radonić, rekla je kako je broj prijava s obzirom na pandemijske okolnosti pokazatelj ne samo globalne važnosti festivala već i da u najtežim okolnostima mladenačka kreativnost ne jenjava.

Ipak, manji je broj dokumentarnih filmova, čemu su razlog, napomenula je, otežani produkcijski uvjeti zbog epidemioloških mjera.

"U tom smislu, valja izraziti našu potporu ukupnoj audiovizualnoj zajednici – i profesijskoj i neprofesijskoj, i odrasloj i mladoj, ali i svim umjetnicima koji, unatoč otežanim uvjetima, i dalje nastoje stvarati te činiti naš svijet ljepšim mjestom. Neka dijelom te potpore svakako bude i naš festival", poručila je.

Od 151 naslova prijavljenih na Reviju za službeno natjecanje odabrano ih je 45, a za Festival od njih čak 1264 pristiglih iz preko 50 zemlja svijeta odabrano je 39 naslova.

Sanja Zanki Pejić, koordinatorica Revije i Festivala čestitala je mladim autorima što su, unatoč otežanim okolnostima snimanja, kako za profesionalne, a pogotovo za amaterske produkcije, i ove godine završili respektabilan broj filmova i prepoznali Filmsku reviju mladeži i Four River Film Festival kao izvrsnu platformu za prezentaciju svojih radova.

"Nadamo se da ćemo u rujnu imati priliku ugostiti mlade filmaše i uživo, a ne samo online“, dodala je.

Večernji programi idu uživo, a organizatori su spremni na sve kombinacije što se tiče projekcija natjecateljskog programa. Ksenija Sanković, voditeljica medijskih programa Kinokluba Karlovac, rekla je da bi, ukoliko epidemiološka situacija bude dozvoljavala, voljeli ponovno imati i dnevne natjecateljske projekcije uživo s autorima, no spremni smo na sve kombinacije-

Osim srednjoškolskih filmova u natjecateljskom programu, Revija u popratnim sadržajima donosi radionice, okrugle stolove i suradnje s renomiranim partnerima poput Relativity School i Prodigy Camp iz SAD-a.