NA RAZDOBLJE OD TRI MJESECA

Obuljen Koržinek: Dijelu samostalnih umjetnika potpore od 1625 kuna

31.03.2020 u 18:49

Bionic
Reading

Umjetnici koji profesionalno obavljaju umjetničku djelatnost a kojima se doprinosi plaćaju iz državnog proračuna, koji su zbog pandemije koronavirusa ostali bez angažmana, od Ministarstva kulture dobit će potpore u iznosu od 1.625 kuna, odnosno 3.250 kuna, na razdoblje od tri mjeseca, obznanila je danas popodne u pismu javnosti ministrica Nina Obuljen Koržinek. Od srijede, 1. travnja, navela je, bit će otvoren poziv za prijavu na ovu mjeru

'Paralelno s navedenim aktivnostima Ministarstvo kulture ubrzano radi na razradi mjera potpore umjetnicima i kulturnim djelatnicima koji nisu obuhvaćeni nijednom od do sada usvojenih mjera. Riječ je o onim umjetnicima i kulturnim djelatnicima koji rade honorarno, obavljaju povremene poslove, a nisu samozaposleni, nisu ostvarili pravo na uplatu obveznih doprinosa i nisu ni na koji način registrirani osim članstva u strukovnim udrugama', navodi ministrica Nina Obuljen Koržinek u pismu, dodajući kako je nekoliko strukovnih udruga Ministarstvu poslalo precizne podatke o broju takvih umjetnika koji su ostali bez prihoda.

'Međutim zbog nepostojanja registra nemoguće je procijeniti broj osoba o kojima je riječ, zbog čega je iznimno teško definirati osnovne kriterije potpore. Neke od strukovnih udruga, koje u svojim statutima imaju ustrojene fondove solidarnosti, najavile su isplate pomoći iz tih sredstava', poručila je Obuljen Koržinek.

Osvrnula se i na sve one koji ovih dana ulažu dodatne napore da kulturne sadržaje učine dostupnima publici preko raznih digitalnih platformi.

'Iako oni ne mogu nadomjestiti intenzitet izravnog dodira s umjetnošću, pomažu nam u nadvladavanju tjeskobe i osjećaja samoće u koje smo svi danas uronjeni. Ministarstvo kulture razmatra i posebni ad hoc natječaj iz kojega bi se sufinancirale online aktivnosti za vrijeme krize, kako bismo i na taj način osigurali dodatne izvore financiranja za one čija je egzistencija ugrožena', kaže ministrica te dodaje kako je sigurna da će ova situacija, 'kakvu ne pamtimo u globalnim razmjerima, stvoriti nove modele komunikacije i suradnje, nove kulturne vrijednosti i novo zajedništvo, što će ostati trajnom vrijednošću i u budućim vremenima'.

'U danima koji su pred nama nastavit ćemo voditi konzultacije sa svim strukovnim udrugama, jedinicama regionalne i lokalne samouprave i našim partnerima u Vladi, kako bi predložene mjere dobile širi okvir, a time i svoj puni smisao i doseg', navodi ministrica Nina Obuljen Koržinek.

U pismu se osvrnula i na mjere za ublažavanje posljedica pandemije COVID-19 donesene prošlog tjedna, na Odluku o odgodi izvršenja ugovorenih programa javnih potreba u kulturi i uvjetima isplate sredstava za odobrene programe u posebnim okolnostima.

'Osnovni cilj ove mjere jest osigurati da se programska sredstva koja su odobrena i isplaćena na temelju Poziva za predlaganje programa javnih potreba u kulturi Republike Hrvatske zadrže u sektoru te da se omogući isplata naknada i honorara prvenstveno samostalnim umjetnicima, umjetnicima koji rade honorarno i onima bez stalnih izvora prihoda', pojasnila je.

'Donijeli smo i Odluku o obustavi revizije priznatih prava statusa samostalnih umjetnika na razdoblje od šest mjeseci. Uz to je Vlada usvojila i niz mjera koje se odnose na sve građane i pravne osobe koje su se našle u poteškoćama. Ističemo mjeru Vlade koju provodi Hrvatski zavod za zapošljavanje, a koja je usmjerena, među ostalim, i na poduzetnike u kulturnim i kreativnim industrijama, kao i na samozaposlene umjetnike i novinare.

U pripremi su i mali te mikro krediti za poduzetnike u teškoćama, a pripremaju se i posebni programi potpore za pojedine grane gospodarstva u koje će biti uključene i kulturne i kreativne industrije. Banke su najavile, a neke već i započele s ugovaranjem počeka za kredite građana', kaže ministrica kulture Nina Obuljen Koržinek.