MINISTRICA O KRIZNIM MJERAMA

Obuljen Koržinek: Nije vrijeme za apele ni za promociju, kako nas u Vladi, tako ni pojedinaca u kulturnom sektoru

18.03.2020 u 11:27

Bionic
Reading

Ministrica kulture Nina Obuljen Koržinek gostovala je 17. ožujka u Vijestima iz kulture HRT-a i govorila o mjerama za pomoć kulturnom sektoru koji je veoma pogođen uslijed epidemije koronavirusa. Osvrnula se i na apel nezavisne kulturne scene, koji je pokrenula kazališna redateljica i vlasnica portala teatar.hr Nora Krstulović, a koji je u nekoliko dana potpisalo oko 4000 kulturnjaka

Na pitanje novinarke koliko je na krizne mjere za kulturu, na njihov sadržaj i brzinu donošenja, utjecao apel Inicijative nezavisnih kazališnih producenata, autora i izvođača te Udruge koncertnih promotora - Promo koji su, na čelu s Norom Krstulović, uputili 14. ožujka radi žurne pomoći domaćoj nezavisnoj kulturi, osobito ugroženoj zbog aktualne situacije, ministrica kulture Nina Obuljen Koržinek rekla je:

'Nije vrijeme za apele ni za promociju, kako ni nas u Vladi, tako ni pojedinaca u kulturi. Vrijeme je za sustavni, ciljani, mudri rad. Znamo svi što trebamo raditi, slične mjere uvode sve europske države.'

Mjere za pomoć kulturi

  • Potpore samostalnim umjetnicima, samozaposlenima i fizičkim i pravnim osobama u kulturnim i kreativnim industrijama.
  • Odgoda izvršenja obveza fizičkih i pravnih osoba u području kulture za realizaciju programa prema Ministarstvu kulture, Hrvatskom audiovizualnom centru i Zakladi Kultura nova.
  • Priznavanje troškova organizacije odobrenih programa u kulturi otkazanih zbog epidemije koronavirusa.
  • Osiguravanje sredstava fizičkim i pravnim osobama u području kulture za produženo razdoblje pripremnih aktivnosti za odobrene projekte u kulturi.
  • Privremena obustava revizije statusa samostalnih umjetnika na razdoblje od šest mjeseci.
  • Isplata sredstava fonda za poticanje pluralizma medija za 2020. godinu uz mogućnost prenamjene djela fonda na temu javnog praćenja epidemije koronavirusa.

Pokretačici apela Nori Krstulović jučer je niz kolega čestitao na inicijativi zbog koje je, ocjenjuju, Ministarstvo ubrzalo postupak donošenja kriznih mjera, a kazališna redateljica na svom je portalu teatar.hr, uz podsjetnik na sve što će Vlada napraviti za kulturni sektor, dodala:

'Vlada je donijela i niz drugih mjera koje se odnose na poduzetnike, ali i na opću populaciju, te je za poduzetnike u kulturi ključno da i oni mogu primijeniti iste mjere. Kad se svemu navedenom doda i činjenica da je Grad Zagreb danas konačno javnim ustanovama isplatio zaostala sredstva iz 2019. godine, te im poslao ugovore za 2020., a najavio isto učiniti i s nezavisnom scenom, moglo bi se reći da su gotovo u cijelosti usvojene mjere predložene Apelom. (...) No, ostaje ključno pitanje rokova izvršenja svih navedenih mjera, kao i kriterija po kojima će one biti odobravane.'

Ministrica Nina Obuljen Koržinek u Vijestima iz kulture sinoć govorila je i osnivanju kriznog fonda kojim Vlada želi pomoći samostalnim umjetnicima, samozaposlenim te drugim fizičkim i pravnim osobama u kulturnom sektoru koje ostaju bez svih prihoda zbog ograničenja okupljanja i zatvaranja kazališta, kina, muzeja, koncertnih dvorana. Fond će obuhvatiti područja djelatnosti u nadležnosti Ministarstva kulture, Hrvatskog audiovizualnog centra te Zaklade Kultura nova.

'Nije moguće uvoditi linearne mjere'

'Ovaj dio mjera odnosi se na ono što možemo brzo, kroz tjedan-dva, napraviti kroz sustave javnog financiranja, preko Ministarstva, Zaklade Kultura nova i HAVC-a, a ići ćemo i s preporukama prema jedinicama lokalne samouprave, prema gradovima i županijama koje imaju javno financiranje. U ovim mjerama potpuno je jasno - idemo s odgodom izvršenja obveza, produljenjem rokova, s odobravanjem pripremnih radova, a čak razmišljamo i o subvencijama za jedan dio onoga što se sada iz stvarnog života pomiče online. Počeli smo analizirati i s velikim institucijama, koje sa svoje strane angažiraju samostalne umjetnike i samozaposlene profesionalce, da vidimo što oni mogu napraviti sa svojim budžetima da ljude koji ovise o njima i njhovim produkcijama na neki način honoriraju. Redom ćemo, kako budemo spremni, usvajati iduće korake i mjere. Važno je znati da moramo dokazati da postoji gubitak i njegova izravna povezanost s ovom bolesti', rekla je ministrica. Na pitanje novinarke koliko je realno da se osnuje Fond solidarnosti za izravnu mjesečnu financijsku pomoć (oko 3700 kuna) samostalnim umjetnicima i prekarnim radnicima u kulturi, kako bi isti mogli preživjeti razdoblje u kojemu nema javnih okupljanja, Obuljen Koržinek rekla je:

'Vrijeme je za analizu i zato smo i kontaktirali s nekim od ključnih udruga. Od nekih smo dobili jako kvalitetne podatke, neki se nisu stigli odazvati, ali u ovom trenutku najvažnije je da točno odredimo koji će dijelovi sektora biti najviše pogođeni i da tu djelujemo. Nije moguće uvoditi linearne mjere jer je jednostavno područje potpuno različito. Sve što radimo, radimo kako bismo sačuvali zdravlje naših građana, a mjere ćemo donositi sukcesivno. Ovo što smo objavili samo je početak i još jednom apeliram na strukovne udruge da nam se jave. Ne postoji registar samostalnih umjetnika, a jako brzo moramo prikupiti podatke kako bismo mogli na najbolji način usmjeriti naše mjere', rekla je ministrica dodajući da sljedećeg tjedna idu s redovitim natječajem za otkup knjiga.

'Bitno je da i u ovom periodu nastavimo s uobičajenim procesima, da sačuvamo likvidnost i u tome lancu, knjižnom sektoru. Imamo i cijeli niz drugih natječaja koje smo već najavili i planirali raspisati, poput onih za poduzetništvo u kulturi ili za vizualne umjetnike. Sada ćemo ih ciljano usmjeriti da se prebrodi kriza', rekla je ministrica.

Među mjerama za kulturu još su i privremena obustava i revizija statusa samostalnih umjetnika na razdoblje od šest mjeseci. Uz navedeno, Agencija za elektroničke medije izvršit će isplatu sredstava Fonda za poticanje pluralizma i raznovrsnosti elektroničkih medija za 2020. godinu uz mogućnost prenamjene dijela fonda na temu javnog praćenja epidemije koronavirusa te omogućiti prilagodbu programskih osnova pružatelja medijskih usluga.