u izdanju durieuxa

Objavljena knjiga Branka Franceschija 'Likovna kritika'

13.11.2023 u 14:08

Bionic
Reading

Objavljena je knjiga 'Likovna Kritika' Branka Francechija, s izborom likovnih kritika, osvrta, eseja, stručnih tekstova, razgovara i polemika koje je Franceschi na hrvatskom i engleskom jeziku napisao za tijekom svoje dosadašnje karijere

U izdanju Hrvatske sekcije AICA i Durieuxa knjiga je izašla povodom Godišnje nagrade HS AICA-e tom autoru za golem doprinos struci, jer je, ističe se, u likovnu kritiku, pisanje i govor o suvremenoj umjetnosti 'unio novi duh i senzibilitet, nove teme i pristupe, stvarajući novu publiku i nove odrednice za kvalitetan razvoj likovne kritike u Hrvatskoj'.

Iz Hrvatske sekcije AICA kažu kako su njegovi tekstovi iznimno vrijedan doprinos povijesti i suvremenosti likovne kritike, a njegov sud u kontekstu nacionalne likovne kritike iznimno mjerodavan i u brojnim slučajevima i normativan.

Iako su nastali iz autorove mnogostruke pozicije recenzenta, urednika, pisca monografskih knjiga i predgovora kataloga izložbi, kustosa ili selektora velikih nacionalnih izložbenih manifestacija, oni su ponajprije tekstovi likovne kritike.

Tom se knjigom otvara i razgovor ponajprije o tome postoji li likovna kritika u Hrvatskoj danas te ima li tekst kustosa i kritičara ikakav utjecaj na društvo i umjetnički sustav, dodaju.

S obzirom na to da su tekstovi u knjizi nastajali tijekom više od tri desetljeća, a tek su izbor među svim napisanima i pronađenima u autorovu računalu, nije bilo moguće ući u trag svim podatcima o izdanju, mediju, formatu i godini izdavanja, pa je oprema teksta namjerno izostavljena.

'Takva knjiga oslikava golemu Franceschijevu produkciju, pravu bujicu objavljenih tekstova, često napisanih u trenutku zbog goruće aktualnosti, kao široka gesta", ističu iz HS AICA-e.