u izdanju durieuxa

Objavljen je roman 'Muzej besanih' Carlosa Fonsece, kojega kritika svrstava među najbolje živuće autore španjolskog govornog područja

14.04.2022 u 15:14

Bionic
Reading

U izdanju nakladnika Durieux objavljen je roman 'Muzej besanih' jednog od najuzbudljivijih glasova suvremene latinoameričke književnosti Carlosa Fonsece, u kojemu čitatelja vodi kroz kontinente i desetljeća na grozničavu odiseju prepunu zavjera i paranoje

Sajam knjiga u Guadalajari, jedan od najvećih sajmova knjiga Latinske Amerike, Carlosa Fonsecu (Costa Rica, 1987.) proglasio je jednim od dvadeset najboljih latinoameričkih autora rođenih 80-ih.

Godine 2017. našao se na Bogota39 listi najboljih latinoameričkih autora mlađih od četrdeset, Encyclopedia Britannica stavila ga je na popis "20 mlađih od 40: mladi oblikovatelji budućnosti", a časopis Granta odabrao kao najboljeg romanopisca na španjolskom. Predaje na Trinity Collegeu Sveučilišta Cambridge i živi u Londonu.

Globalni roman koji se proteže kroz kontinente i desetljeća

Njegov drugi roman "Muzej besanih" najavljen je kao globalni roman koji se proteže kroz kontinente i desetljeća i vodi čitatelja na grozničavu odiseju prepunu zavjera i paranoje.

Netom prije novog milenija, kustos prirodoslovnog muzeja dobiva pozivnicu modne dizajnerice, samozatajne Giovanne Luxembourg, za suradnju na zajedničkoj umjetničkoj izložbi neodređene forme.

Giovanna je opsjednuta kamuflažom i mimikrijom u životinjskom carstvu i tijekom sastanaka započinju neobičan odnos temeljen na tajnama i eliziji. Sedam godina poslije, nakon smrti dizajnerice, kustos dobiva arhiv njihovog nedovršenog projekta koji nudi ključ u Giovanninu obiteljsku povijest.

Od predgrađa New Jerseyja, besanih noći u New Yorku, preko gvatemalskih prašuma, pa sve do napuštene grdosije nebodera u San Juanu, Fonseca plete slojevitu, kaleidoskopsku priču koja donosi sliku fragmentiranog svijeta gdje nikome nije jasno što je istina, a što ironija, ističu iz Durieuxa.

Carlos Fonseca nasljednik je Roberta Bolaña koliko i Dona DeLilla, Itala Calvina i Jorgea Luisa Borgesa, a "Muzejom besanih" pokazuje zašto ga se svrstava među najbolje živuće autore španjolskog govornog područja, poručuju.

Knjigu je sa španjolskoga prevela Ela Varošanec Krsnik.