ISPRAĆAJ NA MIROGOJU

Obitelj, prijatelji i znana kazališna lica oprostili se od Georgija Para

08.05.2018 u 15:40

Bionic
Reading

Na zagrebačkom Mirogoju 8. svibnja obitelj i prijatelji ispratili su Georgija Para, istaknutog hrvatskog redatelja koji je preminuo 3. svibnja u 85. godini

Georgij Paro u svojoj je bogatoj karijeri režirao više od 200 predstava u Hrvatskoj i inozemstvu, osobito u SAD-u i Sloveniji. Među posljednjima su 'Dobri čovjek Bažulek' u koprodukciji zagrebačkoga kazališta KNAP i karlovačkoga Gradskog kazališta Zorin dom te 'Talijanski slamnati šešir' u Komediji, kojom je u svibnju 2017. obilježio šest desetljeća rada.

  • +11
Na Zagrebačkom krematoriju ispraćen je redatelj Georgij Paro Izvor: Pixsell / Autor: Davor Visnjic/PIXSELL

'Uvijek je davao slobodu glumcima i nije se povodio trenutnim kazališnim modama i ispraznostima. Njegove kratke i precizne redateljske upute su bile uvijek potaknute suradnjom sa svim njegovim suradnicima, od dramaturga, kostimografa, scenografa, skladatelja, koreografa i iznad svega glumca. Govorio je kako je za režiju ishodišni trenutak glumačka podjela i štrihovi.

Georgij Paro Izvor: Pixsell / Autor: Davor Puklavec/PIXSELL

Ne pokazujući prevelike emocije, Georgij Paro, odnosno Žorž, kako su ga svi kazalištarci zvali, znao je ohrabriti i pohvaliti svakog sudionika predstave s nekoliko kratkih rečenica. Libio se velikih tirada, smatrajući da je scena mjesto akcije i reakcije, a glumcima je uporno ponavljao kako moraju slušati svoje sugovornike i onda će sve doći na svoje mjesto. Sav svoj rad je temeljio na širokim i raznorodnim interesima, svom golemom obrazovanju, poštovanju svakog tko sudjeluje u radu na predstavi i vjeri kako kazalište doista može biti mjesto plemenitih iluzija i prave umjetnosti', stoji u posljednjem pozdravu redatelju u poruci iz zagrebačkog Hrvatskog narodnog kazališta u kojemu je Georgij Paro bio intendant od 1992. do 2002.