HRVATSKI DAN NA PIF-U

Novo lutkarsko proljeće uz ponovo otkrivenu marionetu

31.08.2009 u 11:00

Bionic
Reading

U nedjelju smo na PIF-u imali priliku vidjeti dvije hrvatske predstave - uspješan izlet Gradskog kazališta lutaka Split u svijet marioneta te razigranu predstavu riječkog lutkarskog kazališta koja je potvrdila odličnu novu generaciju lutkara stasalih na osječkom Studiju glume i lutkarstva

'Mala vila', Gradsko kazalište lutaka Split

'Mala vila'

Marionete u hrvatskim kazalištima odavno su tek gošće, budući da domaća lutkarska scena nema kazališta ni lutkara koji se njima bave. Utoliko je 'Mala vila', čiji su junaci upravo lutke na koncima, presedan i već time vrijedna pažnje. Uz to, riječ je o vrlo dobroj predstavi, nastaloj u suradnji s Državnim lutkarskim kazalištem Targovishte, koje je na prošlogodišnjem PIF-u oduševilo marionetskom predstavom 'Dvije princeze'. Redatelj Slavčo Malenov, zajedno s lutkama i scenom iz predstave, odlučio je nakon PIF-a ostati u Hrvatskoj, omogućivši splitskim lutkarima susret s najvećim od svih lutkarskih izazova - marionetama. Rezultat je predstava jasne priče, funkcionalne kružne scene i neodoljivih lutaka, koje lutkari dobrim dijelom uspijevaju oživjeti.

Mala vila, naslovni lik predstave, raste i smanjuje se ovisno o količini ljubavi koju joj daruje voljeni kraljević. Priča o izazovima koji stoje pred čarolijom čiste ljubavi u predstavu je pretočena dramaturški jednostavno i razumljivo. Tek je, za uzrast kojemu je namijenjena (3-8 godina), preopterećena količinom riječi nauštrb scenske dinamike. Splitski lutkari Ivan Medić, Milena Blažanović, Alin Majica i Ivica Beatović pod vodstvom bugarskog redatelja dobro su odradili animatorski dio predstave, budući da nisu vični radu s marionetom. Iako se, moramo priznati, u odnosu na prošlogodišnje Bugare osjeti velika kvalitativna razlika. Bez obzira na to, 'Mala vila' je uspješan izlet u svijet marioneta koji budi želju i nadu u povratak te kraljevske lutke na naše pozornice.


'Lončiću kuhaj', Gradsko kazalište lutaka Rijeka

'Lončiću kuhaj'

Dok je 'Mala vila' makar na tren vratila marionete u hrvatsko lutkarstvo, predstava 'Lončiću kuhaj' potvrđuje odličnu novu generaciju hrvatskih lutkara školovanih na osječkom Studiju glume i lutkarstva. U ovoj veseloj predstavi za djecu, u kojoj su moralne poruke zamijenili humor i razigranost, bivši osječki studenti Jadran Grubišić i Marina Bažulić su, uz Almiru Štifanić i Davida Petrovića, pokazali veliki lutkarski potencijal.

'Lončiću kuhaj', autora i redatelja Vladimira Zajica, lagana je lutkarska dosjetka o gladušu i njegovoj poduzetnoj ženi, veselim podstanarima mišu i mišici, pijetlu, kokoši i jednom crvu te čarobnom lončiću koji kuha kako gazdarica pjeva. Sve dok zna riječi pjesme. Predstava je dinamična i prepuna humora koji se temelji na pulčinelovskim gegovima bučnih udaraca. Animacija ginjol lutkica je odlična i pojačava sveukupni dojam predstave kao vesele dječje razbibrige. Kako je priča malo tanka, tako ritam u dijelovima pada, ali vrlo brzo buka ponovo zavlada.

'Mala vila' i 'Lončiću kuhaj' daleko su od 'velikih' ili 'prevratničkih' predstava, ali sadrže obećavajuće elemente koji bude nadu u neke nove vjetrove hrvatskog lutkarstva, u kojima bi se lutkarska kazališta trebala naglašenije okrenuti samoj lutki i uzdignuti je do istinskog scenskog junaka. Ne mislimo pritom na lutku na štapu ili onu animiranu od lutkara na pokretnom stolcu (ZKL-ov zaštitni znak), već na, između ostalih, najizazovniju od svih – marionetu.

Školovanog kadra za te nove struje neće nedostajati, a vjerujemo ni mladog kreativnog buntovništva. Tek treba postaviti izazove pred njih i dati im priliku i slobodu ('Lončiću kuhaj' ipak je premali zalogaj za potencijale mladog Jadrana Grubišića). Za jedno se pobrinuo i PIF, desetljećima oblikujući ukus gledatelja vrhunskim svjetskim lutkarskim komadima. Sada je red na lutkarima da dokažu da zaljubljenici u lutke ne trebaju čekati prve dane rujna da bi uživali u odličnim lutkarskim predstavama.

U ponedjeljak su na rasporedu 'Doktor Faust' Lutkarskog kazališta Ljubljana, s malim marionetama u glavnim ulogama, te 'Pustolovine Toma Sawyera' riječkog lutkarskog kazališta u režiji odličnog Saše Anočića.