muzejski dokumentacijski centar

Novi svjetski muzeji u ovoj godini: Od Muzeja beskućništva do Muzeja Nintendo

19.01.2024 u 15:41

Bionic
Reading

Svjetsku muzejsku scenu u ovoj će godini obogatiti niz novih muzeja, od Nacionalnog muzeja holokausta i Muzeja beskućništva do Muzeja Nintendo i Velikog egipatskog muzeja, najavio je Muzejski dokumentacijski centar (MDC)

Nacionalni muzej holokausta u Amsterdamu trebao bi se otvoriti 11. ožujka, sa stalnim postavom o životu Židova u Nizozemskoj prije, tijekom i nakon Drugog svjetskog rata, a uz osobne predmete poput medaljona židovske djevojke u bijegu, ogrtača u kojem je pripadnik otpora dostavljao ilegalne dokumente i broša iskopanog u blizini plinskih komora Sobibora. Sastoji se od dvije lokacije, bivšeg kazališta Hollandsche Schouwburg, koji je bio centar za deportaciju Židova i susjednog učiteljskog fakulteta čije je osoblje spasilo na stotine židovske djece.

Nakon skoro deset godina rada u raznim prostorima, u proljeće će londonski Muzej beskućništva dobiti svoj stalni prostor, u Manor House Lodgeu u Finsbury Parku. Osnovan je 2015., vode ga bivši beskućnici, a cilj mu je prikazati povijest beskućništva, siromaštva i društvenog djelovanja te kroz istraživanja, radionice, kampanje pojačati glasove onih koji su iskusili beskućništvo. Muzej pruža izravnu i praktičnu podršku, stipendije i mentorstva.

Japanska tvrtka poznata po proizvodnji Game Boya i igricama 'Super Mario World', 'The Legend of Zelda' i 'Pokémon' potvrdila je planove za otvaranje svog muzeja u napuštenoj tvornici Nintendo Uji Ogura u Kyotu. U njemu bi trebali biti izloženi proizvodi iz 135 godina duge povijesti tvrtke, a dovršetak izgradnje najavljen je za kraj ožujka.

Novi muzeji u Škotskoj, Norveškoj, Egiptu, ali i u Hrvatskoj

Za uskršnji vikend 2024. trebao bi se otvoriti Muzej Pertha, najstarijeg glavnog grada Škotske, u adaptiranoj povijesnoj edvardijanskoj zgradi. Na adaptaciji od 26,5 milijuna funti radili su nagrađivani arhitekti Mecanoo, a okosnica muzejskog postava je 'Kamen sudbine' na kojemu su krunjeni škotski kraljevi i koji se po prvi put nakon više od 700 godina vratio iz Edinburškog dvorca u Perth.

Norveški grad Kristiansand od 11. svibnja dobiva novi umjetnički muzej, dom zbirke Tangen, najveće svjetske zbirke nordijske modernističke umjetnosti, kao i zbirke Muzeja umjetnosti južne Norveške. Kunstsilo je smješten na poluotoku Odderøya u blizini drugih kulturnih ustanova, u zgradi nekadašnjeg silosa iz 1935.

Planinski muzej Messner, projekt talijanskog alpinista i penjača Reinholda Messnera sastoji se od nekoliko tematskih muzeja u Južnom Tirolu, a šesti i posljednji, MMM Roca na Monte Elmu, trebao bi se otvoriti u jesen i bit će posvećen povijesti penjanja. Smješten je na 2050 metara u nekadašnjoj postaji žičare. Središnji izložak bit će brončani kip himalajske božice zaštitnice koja simbolizira sigurnosne mjere ključne za ekstremno penjanje po stijenama i ledu.

U ovoj bi se godini, s još nedefiniranim datumom, trebao otvoriti i Veliki egipatski muzej na čiju izgradnju su utrošena dva desetljeća i više od milijardu dolara. Muzej zasad nudi ograničene obilaske radi testiranja spremnosti lokacije prije službenog otvorenja uz pristup koji je ograničen na Veliku dvoranu, Veliko stubište, komercijalni prostor i vanjske vrtove.

U tekstu MDC-a, koji potpisuje Ivona Marić, najavljene i novosti iz Hrvatske. Među ostalim, u Zagrebu će se ponovno otvoriti Hrvatski prirodoslovni muzej, u obnovljenoj palači Amadeo najkasnije početkom rujna, te Hrvatski športski muzej u Ilici 13. U Velikoj Gorici bit će otvoren Interpretacijski centar Muzeja Turopolja.

Zavičajni muzej Našica, smješten u novoobnovljenom dvorcu Pejačević, trebao bi se otvoriti u prvoj polovici ove godine, Gradski muzej Požega najavljuje otvorenje novog stalnog postava, dok Zavičajni muzej Poreštine - Museo del territorio parentino za ovo ljeto planira otvaranje obnovljene Memorijalne kuće Joakima Rakovca, rodne kuće jednog od narodnih heroja s tog područja.