nagrada bafta

'Oppenheimeru' čak 13 nominacija, 'Barbie' nema među filmovima godine

18.01.2024 u 16:05

Bionic
Reading

Povijesna drama "Oppenheimer", jedan od prošlogodišnjih filmova s najvećom zaradom, predvodi nominacije za filmske nagrade BAFTA s njih 13, a izostavljanje nekih favorita iznenadilo je obožavatelje, piše u četvrtak Reuters

Nakon "Oppenheimera", filma o stvaranju atomske bombe, na listi nominacija nalaze se "Uboga stvorenja" s njih 11.

Film Martina Scorsesea "Ubojice cvjetnog mjeseca" o ubojstvima pripadnika naroda Osage te film "Zona interesa" o obitelji koja živi pokraj Auschwitza dobili su devet nominacija.

"Oppenheimer", "Uboga stvorenja" i "Ubojice cvjetnog mjeseca" natjecat će se za glavnu nagradu za najbolji film, uz sudsku dramu "Anatomija pada" i "The Holdovers", komediju smještenu u dječački internat.

Fenomen "Barbie", film s najvećom zaradom 2023. godine, izostao je u toj kategoriji, ali je dobio pet nominacija.

"Oppenheimer", favorit sezone dodjele nagrada, već ih je osvojio nekoliko, uključujući pet Zlatnih globusa. Cillian Murphy nominiran je u kategoriji glavnog glumca za nagradu BAFTA za portret Oppenheimera. Glumački kolege Robert Downey Jr. i Emily Blunt nominirani su u kategoriji sporednih glumaca. Christopher Nolan nominiran je za najbolju režiju i adaptirani scenarij.

"Ne mogu biti sretniji što je Britanska akademija odala priznanje tolikom broju mojih suradnika na "Oppenheimeru", posebno Chrisu Nolanu", rekao je Murphy.

Emma Stone nominirana je za glavnu žensku ulogu za film "Uboga stvorenja". Ostale kandidatkinje za nagradu za glavnu žensku ulogu su Margot Robbie za "Barbie", Carey Mulligan za "Maestro", Fantasia Barrino za "The Color Purple", Vivian Oparah za "Rye Lane" i Sandra Hueller za "Anatomiju pada", koja je također nominirana u kategoriji sporedne glumice za "Zonu interesa".

Dobitnica Zlatnog globusa Lily Gladstone, koja se smatra jakom kandidatkinjom za Oscara za najbolju glumicu, nije nominirana za "Ubojice cvjetnog mjeseca", kao ni Scorsese kao redatelj.

Uz Murphyja, za nagradu za glavnu mušku ulogu nominirani su i Bradley Cooper za "Maestro", Barry Keoghan za "Saltburn", Colman Domingo za "Rustin", Paul Giamatti za "The Holdovers" i Teo Yoo za "Prošli životi".

Niti jedan od kandidata za najboljeg redatelja dosad nije osvojio nagradu, a četiri od njih šest su prvi put nominirani. To su Jonathan Glazer za "Zonu interesa", Alexander Payne za "The Holdovers", Andrew Haigh za misterioznu dramu "Stranci" i Justine Triet za "Anatomiju pada".

Justine Triet je jedina žena na popisu, uz izostavljanje redateljice filma "Barbie" Grete Gerwig, na čuđenje mnogih filmskih kritičara.

"Briljantno je vidjeti da je Greta nominirana za (izvorni) scenarij te da su Margot i Ryan nominirani", rekla je za Reuters Sarah Putt, predsjednica BAFTA-e, govoreći o nominaciji Ryana Goslinga za sporednog glumca.

Ceremonija dodjele nagradi BAFTA (Britanska akademija filmske i televizijske umjetnosti) održava se u Londonu 18. veljače.