kultura i izložbe

Muzeji u 2023: Ponovno otvorili vrata nakon covida, a godinu obilježili i napadi aktivista

29.12.2023 u 14:59

Bionic
Reading

Muzeji u svijetu su se u 2023. u potpunosti otvorili, ali nisu ostvarili povratak na stanje prije kovida, niti su uspjesi velikih izložbenih projekata uspjeli nadglasati izazove vremena, ističe se u tradicionalnom godišnjem pregledu Muzejskog dokumentacijskog centra (MDC).

Ravnateljica MDC-a Maja Kocijan u svom je osvrtu podsjetila na najvažnije događaje u godini na izmaku, od blockbuster izložbi i skandala na međunarodnoj sceni do napada aktivista i utjecaja ratova na baštinu.

Među najvažnijim uspješnicama bila je Vermeerova izložba u amsterdamskom Rijkmuseumu, s 28 od 37 njegovih postojećih djela, koja je u 16 tjedana, unatoč strogom limitu, imala čak 650 tisuća posjetitelja.

Istaknule su se i izložba Van Goghovih 50-ak posljednjih djela u amsterdamskom Van Goghovom muzeju, u suradnji s pariškim d’Orsayjem, izložba "Manet/Degas" u Musee d’Orsayu, dok se u povodu 50. obljetnice smrti Pabla Picassa održalo čak 50-ak njemu posvećenih izložbi.

Kocijan smatra kako se godina izdvaja i po sve većem broju izložbi umjetnica - Georgia O’Keeffe u MOMA-i, Magdalena Abakanowicz u Tate Modern, Nan Golding u Stedelijku, dok je izložba Marine Abramović u Kraljevskoj umjetničkoj akademiji u Londonu ušla u povijest kao prva samostalna izložba jedne žene od osnutka te ustanove 1768.

Kao najveću ovogodišnju muzejsku priču izdvaja skandal iz Britanskog muzeja iz kojega je ugledni kustos dva desetljeća krao umjetnine, što je pokazalo da je puno toga trulo u kući koja se desetljećima patronizirajući odnosila prema svima koji su se drznuli zatražiti povrat kolonijalnog harača ističući upravo svoju izvrsnost, stručnost i argument svih argumenata da su 'vaše umjetnine sigurnije kod nas'.

"Otkriće krađe, bahato odbijanje odgovornosti usprkos upozorenjima, te na koncu priznanje da je točan broj ukradenoga, oko dvije tisuće, zapravo nepoznat jer oko milijun muzejskih predmeta u muzeju svih muzeja nije inventariziran, ozbiljno je narušilo reputaciju kuće i potaklo lavinu poziva na povrat, od onog redovnog iz Atene koja traži svoje mramorje do sve glasnijih zahtjeva koji stižu iz Afrike", ustvrdila je.

U 2023. nastavljeni su napadi aktivista na muzeje koji su kulminirali razbijanjem zaštitnog stakla na Velázquezovoj Veneri iz Nacionalne galerije u Londonu, "sirotici koju su već 1914. sufražetkinje iskasapile satarom".

"Rat u Ukrajini i Izraelu, kao i svaki rat nastavio se odražavati ne samo na kulturnu baštinu koja se razara, nego i na svijet umjetnosti, otkazivanje izložbi, cenzuru", napomenula je Kocijan.

Među sve prisutnijim temama će se i nastaviti su restitucija - povrat građe oduzete Židovima tijekom 2. svjetskog rata kao i on koja je zahvaljujući kolonijalnim i kriminalnim običajima punila velike muzeje zapada, a tu su i financijski problemi, prijeteći otkazi zaposlenih u muzejima, poskupljenje ulaznica.