SUĐENJE U NEW YORKU

Ruski oligarh traži 380 milijuna dolara od poznate aukcijske kuće Sotheby's

19.01.2024 u 10:49

Bionic
Reading

Aukcijska kuća našla se na optuženičkoj klupi jer je navodno pomogla trgovcu umjetnina Yvesu Bouvieru koji je prevario oligarha u nekoliko slučajeva

Dmitrij Ribolovljev, ruski oligarh vjerojatno najpoznatiji po vlasništvu nogometnog kluba Monaco, 2018. godine tužio je aukcijsku kuću Sotheby's za prevaru i tražio 380 miljuna dolara kao nadoknadu štete. Ovih dana traje suđenje u New Yorku, a The New York Times javio se s lica mjesta.

Kao svjedok pozvan je Samuel Valette, zaposlenik aukcijske kuće, koji je 2013. godine organizirao transport skupocjene slike Leonarda da Vincija 'Salvator Mundi' u stan ruskog oligarha. Valette je na sudu izjavio da nije znao u čiji stan nosi ovo remek-djelo, što je izazvalo čuđenje jer se radi o izuzetno vrijednoj umjetnini.

Nakon što je je slika predstavljena Ribolovljevu u njegovu stanu nadomak Central Parka, Bouvier ju je otkupio za 83 milijuna dolara, da bi je samo dan kasnije preprodao Ribolovljevu za 127,5 milijuna dolara.

Oligarhovi odvjetnici tvrde da je aukcijska kuća, koja je zaradila tri milijuna dolara u transakciji, bila pod utjecajem Bouviera, čovjeka kojeg je smatrala važnim klijentom.